Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Muž v pozadí Babišovy cesty do USA. Stratég Braun radí šéfovi ANO s volbami, teď i s diplomacií

Alexander Braun se v Kongresu účastnil i prohlídky knihovny. Na snímku stojí za premiérem Andrejem Babišem a velvyslancem ČR v USA Hynkem Kmoníčkem. Foto: Úřad vlády ČR
Alexander Braun se v Kongresu účastnil i prohlídky knihovny. Na snímku stojí za premiérem Andrejem Babišem a velvyslancem ČR v USA Hynkem Kmoníčkem. Foto: Úřad vlády ČR

Českou státní delegaci v USA minulý týden doprovázel i česko-americký politický konzultant Alexander Braun, i když ve Spojených státech působí v soukromé agentuře. Lobbisté k washingtonskému politickému koloritu patří, říkají odborníci.

Čechoameričan Alexander Braun je tak trochu fantom české politiky. Stratég a lobbista v minulosti válcoval politickou scénu s volebními kampaněmi ČSSD, v posledních letech je „rozdílovým hráčem“ vítězného týmu Andreje Babiše. Striktně se však drží v zákulisí.

Teď na premiérově cestě do USA vyšel Braun ze stínu. S Babišem a oficiální českou delegací navštívil Kongres či pietu za 11. září v Pentagonu, po boku českého předsedy vlády byl i při rozhovoru pro prestižní list The Wall Street Journal. V hotelu Hay Adams ho zpovzdálí sledoval i na tiskové konferenci, kterou premiér uspořádal těsně po návratu z Bílého domu.

Braun v USA působí ve vedení vlivné konzultantské a PR agentury SKDKnickerbocker a podle znalců diplomacie má nemalou zásluhu na tom, že Babišova návštěva v USA je všeobecně považovaná za úspěch. Zároveň ale zůstává nejasné, jak spolupráce mezi Babišem a jeho „superporadcem“ Braunem funguje.

„Alexander Braun ve Washingtonu žije, pracuje, zná to tam. A protože už s ním dlouho spolupracuji,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější