Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Rekonstrukce razie v Brně, unikátní šance pro malé strany a levnější volání do ciziny

Tištěný Deník N najdete každý týden od pondělí do pátku na pultech trafik. Foto: Deník N
Tištěný Deník N najdete každý týden od pondělí do pátku na pultech trafik. Foto: Deník N

Výběr z textů Deníku N i dalších pondělních událostí připravil Petr Kučera.

Psali jsme v Deníku N

Čtvrteční razie na radnici největší městské části Brno-střed byla jen špičkou ledovce. Naše brněnská redaktorka Jana Ustohalová zjistila, že kriminalisté se objevili ve stejnou dobu také v dalších zhruba patnácti firmách, které pro radnici v minulosti dělaly veřejné zakázky. Pátrali především po dokumentech spojených s opravami obecních bytů a domů. A zajímaly je i ty nejmenší zakázky v řádu desetitisíců korun. Přinášíme rekonstrukci zásahu, po němž skončilo ve vazbě pět politiků, úředníků a podnikatelů a další čtyři jsou obvinění na svobodě.

Razie kvůli zakázkám na brněnské radnici, zabavování elektroniky a dokumentů v domě prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka bude hnutí řešit v úterý na svém poslaneckém klubu a ve čtvrtek na předsednictvu. Deník N zjišťoval, jak se významní členové hnutí ANO ke kauze stavějí. Řada z nich má už teď poměrně jasný názor.

Už je tu zase: rozhodující týden brexitu. A možná ne naposledy. Do plánovaného odchodu Británie z Evropské unie zbývá 18 dnů. Dolní sněmovnu možná čeká několik hlasování za sebou. Jan Kudláček připravil čerstvý přehled, co se v jednotlivých dnech čeká, o co půjde a jaké to může mít výsledky.

Komerční pronajímání bytů v pražské čtvrti Bubeneč, které minulý týden odhalil Deník N, se Česko zatím snaží řešit diplomatickou cestou. Zjistili jsme ale, že v případě další nemovitosti, kterou v Praze kdysi využíval Sovětský svaz, už česká strana nynějšího majitele zažalovala. Jde o areál ve Stodůlkách, který vlastní neprůhledná firma. Kdysi se tu prodávaly žigulíky, dnes je z ulice vidět hlavně průčelí autosalonu Volvo. Po stopách dávné smlouvy se vydali Jan Moláček a Eliška Hradilková Bártová.

Členstvím v Severoatlantické alianci získalo Česko hodně. Ale co naším vstupem získalo NATO? Odpověď hledá v komentáři u příležitosti 20. výročí vstupu bývalý ministr obrany Luboš Dobrovský. Vzpomíná i na odchod sovětských vojsk, konec Varšavské smlouvy nebo vyslání protichemické jednotky do války v Perském zálivu.

„Chápu, proč nás lidé dříve měli za gumy. Ani bratr mé přítelkyně nechtěl do rodiny lampasáka,“ říká v rozhovoru pro Deník N brigádní generál Karel Řehka – první český generál, který na vysokou školu nastoupil až po pádu komunistického režimu. V čem se podle něj tuzemská armáda za 20 let nejvíc změnila a za jak velký problém pokládá stárnutí vojáků?

Kvůli zákazu prodeje o některých svátcích dosud Česká obchodní inspekce uskutečnila 2267 kontrol, při nichž zjistila 35 porušení zákona. Zatím uložila 26 pravomocných pokut v celkové výši necelých 1,3 milionu korun. Výrazně nejvyšší pokuty dostal e‑shop Alza.cz – je jich pět a v součtu už přesáhly milion, zjistil Deník N. Ústavní soud ve středu oznámí, jak rozhodl o návrhu na zrušení zákazu.

Vrchní zemský rabín Karol Sidon varuje, že se pro Židy žijící v Evropě vrací těžké časy. Stačí, aby se k moci dostali antisemité. Pak se může zase stát, že se Židé budou bát chodit i po ulici. „Všechno je představitelné,“ říká duchovní ve velkém rozhovoru s Renatou Kalenskou. Jak si vysvětluje, že v Česku je teď antisemitismus možná nejslabší v Evropě? A mohou se na Západě dát dohromady neonacisté a přistěhovalci?

Asymetrické šifry jsou jedním z technologických základů internetu. Jsou jako omelety: snadno je připravíte, ale udělat z nich zpátky vejce nejde. Proč teď jeden z jejich autorů nedostal vízum do USA? Příběh šifry RSA je vědeckým dobrodružstvím, z nějž se rychle stalo politické. Má finanční rozměr, jde v něm o miliardy dolarů. A vypovídá hodně o tom, jak digitální technologie změnily svět – a jak svět změnil je. Složité téma srozumitelně popisuje Petr Koubský.

Na konci týdne proběhne první kolo volby nového slovenského prezidenta. Náš bratrský Denník N požádal dva nejpopulárnější kandidáty, aby si představili, jak by vypadala jejich prezidentská Zpráva o stavu republiky. Přinášíme texty Zuzany Čaputové, místopředsedkyně hnutí Progresivní Slovensko,Maroše Šefčoviče, místopředsedy Evropské komise a člena vládní strany Směr-SD.

České dráhy uvažují, že omezí bezplatné wi-fi připojení ve svých vlacích. Cestující, kterým by případný limit nestačil, by se tak museli spolehnout na své datové balíčky od operátorů. Jak ale ukazuje měření Českého telekomunikačního úřadu, rychlý internet (4G) není ani podél hlavních železničních tratí samozřejmostí. Signál navíc špatně proniká konstrukcí vagonů – u některých novějších typů dokonce hůř než u těch starších. Sestavili jsme přehled, kde mohou mít cestující s internetem v mobilu největší problémy, a vysvětlujeme, proč se situace za poslední roky příliš nezlepšila.

Starostové chtějí povinné vymáhání škod po chybujících úřednících. Poslanci hnutí STAN ve svém návrhu argumentují tím, že podobné opatření platí už dnes v obcích a krajích, a je tudíž namístě přenést tuto povinnost i na úroveň celostátní. Věří, že odpovědnost odradí ty, kteří ve státní správě jen přežívají. Ministerstvo spravedlnosti a Josef Postránecký, náměstek ministra vnitra pro státní službu, často přezdívaný superúředník, ale mají k návrhu výhrady. Jaké problémy by podle nich mohl v praxi přinést?

Petr Hannig, lídr strany Rozumní, kandiduje do veřejné funkce už poosmnácté. Prozatím bez jediného úspěchu. Květnové volby do Evropského parlamentu lákají i další malé strany: kandidaturu oznámila například advokátka Klára Samková se sdružením Alternativa pro Českou republiku, Česká suverenita vysílá do kampaně nepravomocně odsouzeného exhejtmana Davida Ratha a jeho bývalé stranické kolegy Stanislava Humla, Vladimíra Drymla a Janu Volfovou. Přečtěte si vysvětlení, proč mají malé strany v těchto volbách unikátní šanci.

Po 24. kole fotbalové ligy by se měly pět ódy na výkon lepšící se Sparty, která rozdrtila mistrovskou Plzeň 4:0. A také na skvělou formou Slavie. Vše ale přehlušily výtržnosti chuligánů, z nichž jeden zranil světlicí patnáctiletou dívku. Opět se začalo hovořit o nutnosti co nejtvrdších trestů a přísnější legislativy. „Takto se ovšem diskutuje po každém podobnému maléru už čtvrtstoletí a kvůli liknavosti politiků i nedostatečnému využívání stávajících zákonů se situace nijak zvlášť nelepší,“ komentuje události náš fotbalový expert Pavel Procházka. Co tedy navrhuje?

Z Berouna do Prahy za 1 500 korun mohou jet fanoušci na reprezentační zápas s Brazílií, pokud využijí nabídky oficiální agentury vlastněné Fotbalovou asociací ČR. Jde přitom jen o samotnou cenu za dopravu. Nejedná se o jediné utkání české reprezentace, které se v poslední době stalo terčem kritiky za předražené ceny zájezdů. Proč jsou tak vysoké a jak tato cestovní agentura vlastně funguje, zjišťoval Prokop Vodrážka.

A co najdete zítra v tištěném Deníku N, speciálním vydání k výročí vstupu do NATO?

  • Rozhovor s Madeleine Albrightovou: Kdybych měla dnes doporučit Čechy, Poláky a Maďary do NATO, byla bych velmi nervózní
  • První test v NATO: O bombardování Jugoslávie rozhodl Miloš Zeman do 30 minut
  • Bývalý velvyslanec v USA Michael Žantovský vzpomíná na překážky na české cestě do NATO
  • Česká armáda se za dvacet let proměnila víc, než je na první pohled znát
  • Vyjednavač českého vstupu Karel Kovanda mluví o tom, co Zeman dosud nestrávil, o Klausově vlažném vztahu a o tom, co se mohlo s ČR stát, pokud by nám vládli lidé jako Mečiar
  • Další analýzy, data, komentáře a pohledy pamětníků

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější