Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Naděje z nováčků i obavy, že starý systém ukáže zuby. Libanonci topící se v hospodářské krizi zkusili zvolit lepší budoucnost

Potenciální libanonští voliči před plakáty jedné z kandidátek. Foto: Kristýna Kvasničková
Potenciální libanonští voliči před plakáty jedné z kandidátek. Foto: Kristýna Kvasničková

Výsledky nedělních parlamentních voleb v Libanonu přinášejí určitou naději na cestě ke změně. Právě tu země, která se stále vzpamatovává ze zničující exploze v bejrútském přístavu a zároveň trpí katastrofální ekonomickou krizí, nutně potřebuje. Navzdory neočekávaně nízké volební účasti dosahující pouhých 41 % získal parlamentní křesla rekordní počet nezávislých kandidátů představujících alternativu k doposud vládnoucímu establishmentu.

Byť jejich počet dosahuje pouhé desetiny z celkového počtu 128 poslanců, jedná se pro hnutí vzešlá z libanonského protestního hnutí z roku 2019 o významný úspěch.

Další víceméně nezávislí poslanci pak byli zvoleni na kandidátkách, které se kriticky stavěly vůči mocenské koalici křesťanského Svobodného vlasteneckého hnutí a šíitských stran Amalu a Hizballáhu, úzce provázaných se syrským a íránským režimem.

Právě tyto strany spolu s dalšími menšími spojenci se zdály mít v posledních letech navrch a právě tato koalice ztratila ve volbách křesla, která držela poslední dvě až tři dekády.

Povolební vyjednávání ale rozhodně nebudou jednoduchá. Objevují se obavy z násilí a reakce Hizballáhu, který se už několikrát zapletl do násilných atentátů na politické oponenty a neváhal využít své ozbrojené milice k 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Arabský svět

Blízký východ

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější