Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co se stalo v Azovstalu? Ruská duma žádá zákaz výměny pluku Azov, Ukrajinci se vyhýbají slovům „vzdali se“

Mnozí obránci Azovstali byli raněníí. V ruském zajetí jim nebyla poskytnuta adekvátní lékařská péče. Foto: Alexandr Jermočenko, Reuters
Mnozí obránci Azovstali byli raněníí. V ruském zajetí jim nebyla poskytnuta adekvátní lékařská péče. Foto: Alexandr Jermočenko, Reuters

Aktualizace 18. 5. Rusové pojali záchranu vyčerpaných a polomrtvých ukrajinských vojáků jako velkou propagandistickou show. Ukrajinci naznačují, že za kulisami maškarády probíhají „delikátní“ jednání. Jedno je jasné: ukrajinská posádka v ocelárnách Azovstal se rozhodla ukončit vojenský odpor. Už druhý den z podzemí vycházejí, nebo jsou vynášeni ti, kteří bránili Mariupol. Několik set mužů a žen už své zbraně odevzdalo ruským vojákům. Podle Kyjeva mají být vyměněni. Z Ruska ale znějí hlasy volající po tribunálu nad „nacisty“. V podzemí zůstává stále nejvyšší velení ukrajinských jednotek. Tito muži prožívají těžké dilema – už vědí, že je Rusové rozhodně měnit nehodlají. Co s vojáky bude dál?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Je noc ze včerejška na dnešek. Ti, kdo mohou chodit, nesou na nosítkách své spolubojovníky, kteří jsou v natolik zuboženém stavu, že už proti ničemu neprotestují. Tváří se neutrálně.

Chodící ukrajinští vojáci mají výrazy zatvrzelé, naštvané a odhodlané. Mlčky usedají do autobusu.

Pomalu končí jedno velké válečné drama. Ještě ale bude stát hodně úsilí, aby byť jen nepatrný podezřelý pohyb, nevhodně vyřčené slovo nebo nedisciplinovanost na jedné nebo druhé straně celou záchrannou akci nezměnily v poslední boj unavených, zarostlých ukrajinských vojáků o právo na důstojné zacházení.

Včera večer se objevila zpráva, na kterou mnozí nejen na Ukrajině dlouho čekali. Bombardování oceláren Azovstal v Mariupolu, kde se bránilo stále přes 2000 ukrajinských vojáků, ustalo. Z trosek připomínajících kulisy ke katastrofickému filmu vyšly první postavy. Nesly nebo podpíraly raněné.

Po chvíli agentura Reuters informovala o tom, že Rusové k závodu přistavili deset autobusů. Kyjev stále mlčel, zatímco ruská média už s velkou pompou hlásala:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější