Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V Česku možná vznikne LNG terminál. Náhradu za ruský plyn ale nepřinese. Vysvětlujeme proč

Zásobování Evropy plynem ze zámoří je závislé na tankerech schopných převážet zkapalněný plyn. Foto: Adobe Stock
Zásobování Evropy plynem ze zámoří je závislé na tankerech schopných převážet zkapalněný plyn. Foto: Adobe Stock

Státní podnik Čepro zvažuje postavit poblíž Litoměřic terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG). Zkratka LNG je nyní symbolem pro nezávislost na plynu z Ruska, který přitéká klasickými plynovody. V českém případě by ale zvažovaný projekt takového cíle s největší pravděpodobností nedosáhl.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

LNG terminály se nachází na mořském pobřeží. Těžaři ve Spojených státech, Austrálii nebo například Kataru komoditu v plynném skupenství pošlou plynovodem k moři. V terminálu se plyn zkapalní, což šestsetkrát sníží jeho objem. Díky tomu je jednodušší ho speciálními tankery přepravit na druhý konec světa. Tam se na pobřeží nachází zase jiný typ LNG terminálu, v němž se kapalina znovu přemění na plyn, aby se mohla komodita plynovodem poslat do cílové destinace.

Takto typicky vypadá přeprava zkapalněného plynu. Před pár dny se přitom objevila zpráva, která se popsanému scénáři vymykala. Agentura ČTK informovala o tom, že ve vnitrozemském Česku může LNG terminál vzniknout. Zemní plyn by měl nejprve dorazit na baltské pobřeží. Ze severu ho měly stále ve zkapalněné podobě dopravovat nákladní vlaky.

Výhledově se zvažuje také přeprava lodí po Labi, až se vyřeší splavnost dolního toku řeky. Za zvažovaným projektem stojí státní podnik Čepro – tedy firma, která se zabývá skladováním, distribucí a prodejem pohonných hmot. Byznys s plynem pro ni rozhodně není typický.

Zvažovaný terminál by se mohl podle prezentace provozního ředitele Čepra Františka Todta na konferenci sněmovního hospodářského výboru nacházet v Hněvicích na Litoměřicku, kde má státní firma jeden ze svých skladů.

Deník N zjistil, že terminál by měl dominantně sloužit jiným účelům, než jsou dodávky plynu pro vytápění. „Předpokládáme využití LNG v 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Sankce proti Rusku

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější