Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Cannes 2022: Největší filmový svátek se vrací, po covidu a ve stínu války

Tom Cruise v Cannes představí očekávaný megahit Top Gun: Maverick. Foto: Cinemart
Tom Cruise v Cannes představí očekávaný megahit Top Gun: Maverick. Foto: Cinemart

Po covidu se zpět na scénu vrací nejslavnější filmový festival světa. Hollywood v Cannes reprezentuje Tom Cruise, v soutěži se utká mistr provokatér David Cronenberg. Dočkáme se vzpomínky na Elvise i na Věru Chytilovou. Premiéru si odbude režijní debut hvězdy série Hra na oliheň, stejně jako snímek z obléhaného Mariupolu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Francouzské Cannes je symbolem filmového umění i průmyslu. V úterý ve zdejším festivalovém paláci na břehu moře začne už 75. ročník nejslavnějšího filmového festivalu světa. Na jednom místě se tu opět setkají hollywoodské hvězdy, evropská umělecká avantgarda i obchodníci s těmi nejbéčkovatějšími akčňáky.

Po dvou lockdownových letech organizátoři dělají všechno pro to, aby festival proběhl tak jako před covidem: za osobní účasti téměř 40 tisíc profesionálů, na červeném koberci a v rytmu oslavy filmového umění.

To vše nicméně ve stínu ruské invaze na Ukrajině, která rezonuje jak ve festivalovém programu, tak v okolním dění: zahajovací zombie komedie domácího režiséra Michela Hazanaviciuse se původně jmenovala Z,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Filmový festival v Cannes

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější