Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vědkyně Syková chce do Senátu za hnutí, které odmítá migranty a „nepřizpůsobivé“. Nesouzním s nimi v každém detailu, říká

Bývalá senátorka Eva Syková. Foto: ČTK
Bývalá senátorka Eva Syková. Foto: ČTK

Bývalá šéfka Ústavu experimentální medicíny a senátorka za ČSSD Eva Syková kandiduje v Praze 9 do horní komory za hnutí Pro zdraví a sport. To chce kromě podpory sportu a zdraví bojovat proti „nepřizpůsobivým“ a neziskovkám, které jim pomáhají, i proti migraci. Syková v rozhovoru pro Deník N řekla, že se jí program hnutí líbí. Některé body si ale ještě chce prostudovat.

Kandidujete do Senátu za hnutí Pro zdraví a sport. Mohla byste říct proč?

Primárně proto, že Praha 9 sousedí s obvodem, za který jsem byla šest let senátorkou, tedy s Prahou 4. (Tyto obvody spolu nesousedí, pozn. red.) Některé problémy jsou tam velice podobné. Ale samozřejmě, Senát je celostátní instituce. Myslím, že ostatní kandidáti, kteří jsou úplně noví, toho nemohou tolik přinést. Toto hnutí mě oslovilo, protože mám zkušenosti, a mohla bych za ně tedy kandidovat. Tak jsem se přihlásila.

Máte tedy pocit, že problémy v Praze 4 jsou podobné jako v Praze 9?

Ano, jsou tam podobné problémy. Řeší tam životní prostředí, parky i kamiony, které znečišťují životní prostředí. Dlouhodobě jsem se v Senátu věnovala tomu, jak nepříznivý vliv mají na zdraví obyvatel Prahy. Řešila jsem i situaci kolem Pražského okruhu a se všemi pražskými senátory jsme se zabývali i plánem rozvoje Prahy. Vím, že je málo bydlení. Problém je taky s Bulovkou, která je skutečně zastaralá a potřebuje generální opravu. Teď je otázkou, jestli se má přesunout do vládní čtvrti v Letňanech, nebo nemá. Všechny tyto věci jsou mi blízké a mohla bych je řešit, protože mám praxi v Senátu.

Původně jste byla v Senátu za ČSSD, loni jste kandidovala za ANO. Proč jste se rozhodla spojit s hnutím Pro zdraví a sport?

Mají zajímavý

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější