Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Suburra, Gomora či Narcos představují vysoce návykový nový žánr: narkothriller

S narkotiky je v Itálii kříž... Foto: Netflix
S narkotiky je v Itálii kříž… Foto: Netflix

Italský seriál Suburra, uvedený na Netflixu, odkrývá korupční boj o vládu nad Římem. Zároveň tvoří šarmantní protiklad k syrové Gomoře.

Suburra popisuje vášnivý mocenský boj o vládu nad Římem. První série z roku 2017 mě zaujala švihem a hezky zapleteným příběhem. V centru dění jsou tři mladíci z opačných stran barikády – policajtský synek Lele a hoši Aureliano a Spadino ze znepřátelených rodin, které kšeftují s drogami. Zatímco tatíci se řídí tradicemi, krví, a především strachem z největšího římského kápa Samuraje, kluci se překvapivě skamarádí. A nejen to. Naplánují si, že Řím převezmou oni sami. Děj se odehrává od římského Kapitolu až po pobřeží Ostie, kde se Samuraj snaží připravit místo pro nový přístav, kam by mohly připlouvat drogy ve velkém.

Nyní Netflix přichází s druhou sezónou Suburry. Hrdinové zůstávají, byť mají v srdcích i na hrudích víc jizev. V městských volbách překvapivě uspěje dřívější poctivec Cinaglia, který se teď musí rozhodnout, jestli do druhého kola podpoří levici, či pravici. Jeho nepředvídatelné kroky pak vyvolávají otřesy v celém kraji. Aureliano a Spadino přebírají otěže svých rodin a snaží se uzavřít dohodu výhodnou pro všechny. Z Leleho je policajt, který by rád pekl s kluky, ale zároveň musí pracovat pro čím dál agresivnějšího Samuraje, který sám na krku cítí nůž neapolské mafie. Z vyšší perspektivy jde o omamně rychlé korupční domino, boj o život, který probíhá ve vznešených kulisách věčného města až k překvapivému finále.

Suburra Gomora

Rozdíl oproti jedničce je snad jen v tom, že je dvojka vážnější. Přitom zejména Spadinovy tanečky a momenty šílenství na břitké hraně komedie a horroru

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější