Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pět dní do voleb: „Jsme na začátku cesty, ale už jsme vykročili.“ Favoritka slovenských prezidentských voleb pro Denník N sepsala Zprávu o stavu republiky

Zuzana Čaputová na setkání s voliči v Žilině. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N
Zuzana Čaputová na setkání s voliči v Žilině. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N

Dva nejpopulárnější kandidáty na slovenského prezidenta – Zuzanu Čaputovou a Maroše Šefčoviče – požádal náš bratrský Denník N, aby si představili, jak by vypadala jejich prezidentská Zpráva o stavu republiky. Tady je text místopředsedkyně hnutí Progresivní Slovensko Zuzany Čaputové.

Poslední rok ve slovenské politice je rokem volání po slušnosti. Pamatovat si ho budeme zejména kvůli události z loňského jara, která celou společnost probudila z letargie – tragédie dvou mladých lidí, smrt novináře, který hledal pravdu a spravedlnost, jelikož ji nezabezpečili ti, kteří měli. Výjimečné bylo, že lidé se opět projevili poklidným způsobem.

Z nedávných dějinných událostí je zřejmé, že toto slušné volání po slušné vládě není u nás jednorázovým excesem. Je charakteristickým rysem, který se vine moderními dějinami Slovenska. Sametové revoluční změny režimu v osmdesátém devátém, kultivované rozdělení republiky, ukončení mečiarismu a konečně i vyprovození Roberta Fica a Roberta Kaliňáka na sestupnou dráhu jejich vlivu.

Nutno říct, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovensko

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější