Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„V Rusku to smrdělo už delší dobu.“ Zmapovali jsme stahování PPF ze země, která ji vystřelila do první ligy

PPF má současnou situací provést miliardář Jiří Šmejc. Foto: ČTK
PPF má současnou situací provést miliardář Jiří Šmejc. Foto: ČTK

Řada zahraničních firem se v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu stáhla ze země ovládané diktátorem Vladimirem Putinem. Česká skupina PPF ale v Rusku dál provozuje svůj byznys. Deník N v unikátní vizualizaci zmapoval, kde všude v Rusku má skupina zesnulého miliardáře Petra Kellnera své byznysové zájmy. PPF ke stavu svého tamního byznysu zarytě mlčí. Zdroje Deníku N ale popsaly, v jaké situaci se nyní skupina v Rusku nachází a také proč by Kellner byznysových ztrát na Východě ani teď nelitoval. „My tu práci neděláme proto, abychom si mohli koupit další letadlo nebo abychom měli na konci zisk. Když to dopadne, je to bezvadný, ale my to děláme pro vzrušení z výzev a rizik,“ vysvětluje jeden ze zdrojů blízkých Kellnerovi.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ještě před invazí Ruska na Ukrajinu se finanční skupina PPF pokoušela prodat jeden ze svých tamních klíčových a zároveň nejzranitelnějších projektů, úvěrovou banku Home Credit & Financial Bank (HCFB). Významná transakce byla podle zahraničních zdrojů už na počátku letošního roku na spadnutí. Jenže o měsíc později Rusko zaútočilo na Ukrajinu a všechny plány dostaly zcela jiné obrysy.

K transakci nakonec přece jen může dojít. V úterý PPF oznámila, že se dohodla na prodeji svých bankovních aktiv v Rusku skupině tamních investorů. Home Credit tak odchází z ruského trhu.

Uvnitř článku naleznete unikátní vizualizaci majetkové struktury PPF v Rusku.

Podle analýzy Deníku N PPF v Rusku doposud ovládá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Petr Kellner

Zákulisí moci

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější