Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Argentinský volný pád do chudoby. Světový unikát: jediná rozvinutá ekonomika, která se propadla zpět mezi rozvíjející se

Buenos Aires, Argentina. Ilustrační foto: Jose Carrasco, Unsplash
Buenos Aires, Argentina. Ilustrační foto: Jose Carrasco, Unsplash

Jihoamerický stát je jediným případem v dějinách, kdy se rozvinutá ekonomika propadla zpět mezi rozvíjející se země. Ani současný prezident Macri nepřišel na to, jak století trvající pokles zastavit.

Vousatý latinskoamerický vtip o namyšlenosti obyvatel pampy praví, že „Argentinci jsou Italové hovořící jako Španělé, kteří si o sobě myslí, že jsou Angličané“. Nově bychom mohli dodat: „A jsou chudí jako Bolivijci.“ Aspoň to tak vypadá podle statistiky srovnávající minimální platy v jednotlivých státech kontinentu. Argentinci bývali dlouho na špici, ale s poslední krizí, která od loňska cloumá jejich vlastí, opravdu spadli s 263 dolary až za Peru a Bolívii.

Sto let úpadku

Samozřejmě podle jiných údajů na tom Argentina není tak bídně. Například ve statistikách hrubého domácího produktu na osobu ji z Latinské Ameriky předbíhají pouze Uruguay, Chile a Panama. Ale je to slabá útěcha, když si uvědomíme, že před 100 lety patřila do první světové desítky a měla vyšší HDP na hlavu než Francie i Německo. Dnes je až v šesté desítce a evropské státy se jí ztrácejí v nedohlednu.

Podle statistik, které vyhrabal v roce 2014 časopis The Economist, byl tehdy, před těmi 100 lety, argentinský hrubý domácí produkt na 92 procentech průměru šestnácti nejvyspělejších zemí. Když ji týdeník porovnal s onou šestnáctkou v době vytištění článku, byla pouze na 43 procentech.

Argentina přes občasné výkyvy k lepšímu prožívá století úpadku. Nic na tom nezměnil ani Mauricio Macri, kterého si občané jako úspěšného podnikatele vybrali za prezidenta, aby je vrátil na výsluní. Nepovedlo se mu to. Právě naopak. Podle údajů zveřejněných na konci února klesl HDP za rok 2018 o 2,6 procenta.

Co je příčinou toho, že Argentina jako jediná v historii dokázala z rozvinutého světa spadnout do rozvojového?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Latinská Amerika

Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější