Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Učitelé rychle stárnou. Za katedru míří jen nadšenci a ti, kterým nic jiného nezbylo

Ilustrační foto: Fotolia
Ilustrační foto: Fotolia

Co by snad mohlo potěšit některé děti na základních a středních školách, děsí ministerstvo školství a mělo by varovat i rodiče. Učitelský sbor výrazně stárne a hrozí, že v budoucnu nebude mít kdo učit. V některých krajích už nyní stojí za katedrou přes deset procent lidí, kteří k tomu nemají kvalifikaci. Část z nich si ji navíc ani nedoplňuje.

Řediteli základní školy z bezmála pětitisícového městečka Habartov na Sokolovsku v posledních letech přibývají nové a nové starosti – podobně jako jeho kolegům z většiny škol v Karlovarském kraji. Jeho žáky nemá kdo učit.

„Letos mi nepřišla ani jedna nabídka na pracovní místo na pozici učitel. Přitom bych na příští rok opravdu potřeboval dva lidi. Navíc musím ze zákona nabízet volná pracovní místa i na pozice, které jsou fakticky obsazené lidmi bez pedagogického vzdělání,“ líčí ředitel Václav Riedl.

V jeho škole se v malém měřítku, ale intenzivně odehrává to, co ukázala čerstvá analýza ministerstva školství: učitelský sbor stárne a volná místa je stále těžší obsadit.

„Starší učitele máme hlavně na prvním stupni, na druhém máme zase jinou potíž – asi polovina sboru nemá pedagogické vzdělání. Učí tady lidé s maturitou, s ekonomickým vzděláním. Někteří si školu dodělávají. Ale opravdu nám kvalifikovaní učitelé nestojí před školou frontu,“ popisuje Riedl.

Hledá proto způsoby, jak lidi přilákat. Shání peníze na bonusy nebo příspěvky pro uchazeče, s městem dojednává nabídku obecních bytů. V nedalekém Chebu dokonce učitelé začínají chybět tak naléhavě, že je chce město nalákat kromě ubytování i na stotisícový náborový příspěvek.

Ačkoliv je situace v Karlovarském kraji nejpalčivější, s tím, že v následujících letech budou školy postupně opouštět početně silné ročníky učitelů a bude složité je nahradit, se bude muset vypořádat celé Česko.

„Učitelé důchodového věku ze školství postupně odchází a absolventů s pedagogickým vzděláním, zejména v učitelských oborech, je v současné době ve vzdělávací soustavě nedostatek,“ píše ministerstvo ve zmíněné zprávě, která zkoumala stav učitelského sboru. Celkově na školách chybí bezmála šest tisíc učitelů a tento počet se v průběhu pěti let může téměř zdvojnásobit.

„Mnohé školy si tak v dnešní době nejspíše nemohou učitele vybírat a snaží se alespoň o to, aby zájemce o místo učitele splňoval zákonem stanovenou kvalifikaci a byl ochoten toto zaměstnání vykonávat. Ani takoví učitelé však nejsou vždy na trhu práce k dispozici, o čemž vypovídají, zejména pak v některých krajích, vyšší podíly učitelů bez kvalifikace,“ uvádí dále ministerstvo.

Průměrný věk učitele v mateřské, základní, střední a vyšší odborné škole je dnes

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější