Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chcete mít skoro každý týden den volna navíc? Odstěhujte se do Malajsie

Důvod k ohňostroji se v malajsijské metropoli Kuala Lumpur najde každou chvíli. Foto: Adobe Stock
Důvod k ohňostroji se v malajsijské metropoli Kuala Lumpur najde každou chvíli. Foto: Adobe Stock

Malajský deník Jany LeBlanc: Každé druhé pondělní ráno se budím s tím, že jsem si v cizině zaběhla příjemný stereotyp a toto snad konečně bude týden, kdy napíšu aspoň jeden deník a odškrtnu některé z nekonečných položek ze seznamu „udělat, nutně“. Ten pocit mi vydrží zhruba do chvíle, než otevřu e-mail a v něm si přečtu zprávu ze školky, kam chodí můj starší syn: „Milí rodiče, tento týden slavíme narození proroka Mohameda a školka bude od středy do pátku zavřená.“ Takže zase nic. Než po volnu zapluju zpátky do rutiny, zavře školka kvůli oslavě narozenin sultána a záhy poté kvůli dalšímu svátku. V Malajsii jich slavíme tolik, že svátkem jsou spíš týdny, kdy pondělí až pátek funguje život beze změny.

Prvního května, třetího, čtvrtého, patnáctého, sedmnáctého, dvaadvacátého, třicátého, jednatřicátého. To nejsou dny, kdy by teploty v Malajsii mohly klesnout pod třicet, ale svátky, kdy se nepracuje. Abych byla fér, na začátek května letos připadly pohyblivé muslimské svátky přerušení půstu Hari Raya, kterými končí postní měsíc Ramadán a důležitostí a velikostí připomínají české Vánoce.

Svátky z druhé půlky května se zase slaví pouze v některých ze třinácti malajsijských států a tří federálních teritorií, takže se netýkají celé země. Na druhou stranu, snadno se třeba může přihodit, jako se to stalo loni v prosinci, že některý stát nečekaně uspěje ve sportu a jako oslava přijde ze dne na den vyhlášení dalšího mimořádného svátku.

Říká se, že Malajsie má nejvíc

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Deník z ciziny

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější