Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česko se závislosti na ruské ropě mohlo zbavit. Pak přišla Babišova čistka

Andrej Babiš odmítá, že by v době odvolání vedení MERO bylo na stole navýšení kapacity ropovodu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Andrej Babiš odmítá, že by v době odvolání vedení MERO bylo na stole navýšení kapacity ropovodu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Návrh na uvalení embarga na dovoz ruské ropy zatím v Evropské unii neprošel. Česko se přesto nadále chystá ropné závislosti na Kremlu zbavit. Cestou by mělo být rozšíření ropovodu, přes nějž země získává komoditu ze zámoří. Takový projekt byl přitom na stole už před lety. Deník N zjišťoval, proč se dosud neuskutečnil.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Země EU se na zákazu dovozu ruské ropy zatím neshodly kvůli odmítavému postoji Maďarska, které zhruba ze 65 procent závisí na dodávkách z ruského ropovodu Družba. Ty by nedokázalo v navrženém čase do konce roku zcela nahradit, podle tamního premiéra Viktora Orbána by to obnášelo až pět let.

Česko je na tom podobně, proto pro sebe žádalo o dvouletý odklad z embarga. Oproti Maďarsku z Ruska odebírá méně, zhruba polovinu své spotřeby. Zbytek ropy do České republiky míří přes Transalpský ropovod (TAL), na nějž se na jihu Německa napojuje systém IKL (Ingolstadt–Kralupy–Litvínov).

Bavorsko-česká část potrubí má kapacitu na to, aby jí protekl dostatek komodity pro potřeby celé republiky. Potíž je ale s TAL. Ropovod vedoucí z italského přístavu Terst, jenž do střední Evropy přivádí ropu z Ázerbájdžánu, Kazachstánu nebo Perského zálivu, by nyní výpadek dodávek z Ruska nevykryl. Už nyní je prakticky přeplněný – vedle Česka totiž musí zásobovat také rafinerie ležící na jihu Německa a v rakouském Schwechatu poblíž Vídně.

Kapacitní problém zhruba už od roku 2014 řeší tuzemský státní podnik MERO (Mezinárodní ropovody), který na českém území spravuje ropná potrubí a je také jedním z akcionářů Transalpského ropovodu. Jeho snahu Česko zbavit závislosti na ruské ropě ale zatím blokovaly

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Sankce proti Rusku

TOP

Česko, Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější