Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Velká pontonová bitva: o osudu fronty na Donbasu se rozhoduje v ruské „parádní disciplíně“

Zničený pontonový most na řece Doněc. Foto: generální štáb ukrajinské armády
Zničený pontonový most na řece Doněc. Foto: generální štáb ukrajinské armády

Rusku se i podle ukrajinských zdrojů podařilo pomocí pontonových mostů překonat řeku Doněc v místě, kde tvořila dosud pevnou obranu fronty na Donbasu. Pro Ukrajince to rozhodně nejsou dobré zprávy, minimálně na jednom místě ale ruský útok zcela zničili. Právě budování mostů a udržení a rozšíření předmostí je něco, co ruská armáda tradičně cvičí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Pontonové mosty – velké stavebnice, na kterých jde po sestavení překonat říční tok i tam, kde by to jinak nešlo – postavili podle dostupných zdrojů Rusové na řece Doněc (známé též jako Severní Doněc) v posledních dnech nejméně čtyři.

Ne všechny stojí, což je nejspíše zásluha dělostřelců z ukrajinské 17. tankové brigády. Jednotky, která ještě nedávno byla v bojích spíše neviditelná, ale teď zjevně bojuje na důležité frontě.

Jenže i přes to není zřejmě vývoj v této oblasti pro Ukrajinu úplně dobrý. Už několik dní na to upozorňuje vojenský a letecký publicista Tom Cooper, který o válce na Ukrajině píše pravidelně od jejího začátku. Nebojí se kritizovat média, když se příliš věnují vojensky nepodstatným věcem, a nepřipískává ani Rusům, ani Ukrajincům: popisuje silné i slabé stránky obou armád.

Proč jsou vlastně plovoucí mosty tak důležité?

Ruská ofenziva na Donbasu se celkově nedaří – respektive zpožďuje: po třiceti dnech války Rusko hlásilo, že síla ukrajinské armády je zlomená a teď už zbývá jen „osvobodit Donbas“. Dnes je 78. den války. A ukrajinští obránci stojí na pozicích.

Útoky ruských vojáků se snaží prolomit připravené ukrajinské linie. Na řadě míst ale Rusové uvázli nebo postupují jen pomalu za cenu velkých ztrát. Překonání řeky Doněc by

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější