Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pozoruhodný myslitel, jenž tak dlouho hledal ztracený ráj v křesťanském heroismu, až nakonec zanevřel na vše

Když v Madridu zemřel spisovatel a esejista Bohdan Chudoba (1909–1982), zdálo se, že jeho dílo čeká brzké zapomnění. Nestalo se, jeho knihy si zvlášť v posledních letech pomalu, ale jistě razí cestu na svět. Stále se ale zdá nerozhodnutá základní otázka, jak Chudobovo dílo interpretovat: zda jenom jako dokument doby, nebo jako nový a objevný způsob, jak se také lze vztahovat k dějinám nebo k něčemu ještě důležitějšímu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Pocházel z Brna, prožil tam mládí, a ačkoliv se později stal vyznavačem křesťanského kosmopolitismu a nedobrovolným exulantem, v onom městě podle všeho na celý život nechal své srdce. Naznačuje to román Sirá plynou oblaka, poslední, který dokončil před smrtí. Je z těch románů, jejichž těžištěm není děj, a dokonce ani vyjádřený filozofický postoj, ale básnicky intenzivní evokace pocitu, v daném případě nostalgie po Brně, takovém, jaké bylo v předvečer druhé světové války.

Všechno se v románě děje během několika málo týdnů na jaře 1938. Apokalypsa visí ve vzduchu, Rakousko už padlo, Československo zatím trvá, životní čas všech těch mladých lidí, kteří se scházejí na brněnském atletickém stadionu, jako by se však ve vzpomínce navždy zastavil.

Je pozoruhodné, jak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česká inteligence

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější