Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ukrajinští pacienti zdravotnictví nezatěžují. Stojí pojišťovnu méně než Češi

V ordinaci ve Všeobecné fakultní nemocnici pracuje lékař Mark Tiutiunnyk. Na snímku s ukrajinskými pacienty. Foto: Iva Bezděková Deník N
V ordinaci ve Všeobecné fakultní nemocnici pracuje lékař Mark Tiutiunnyk. Na snímku s ukrajinskými pacienty. Foto: Iva Bezděková Deník N

Většina ukrajinských uprchlíků v Česku zatím potřebuje pouze běžné zdravotní ošetření. Všeobecná zdravotní pojišťovna odhaduje, že kvůli nižšímu věku utíkajících před válkou bude průměrná platba za jejich péči dokonce nižší než za české pacienty. Původní obavy, že dorazí ukrajinští uprchlíci s nákladnými chorobami, nemocnice zatím nepotvrzují.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Před ordinací praktického lékaře ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, která je vyčleněná pouze pro ukrajinské pacienty, sedí ve čtvrtek ráno asi dvacet lidí. Dvě těhotné ženy si povídají, starší pár pročítá lékařské papíry, mladá ukrajinská maminka na konci chodby uspává dítě.

Fronta postupuje pomalu, vyšetření jednoho pacienta trvá skoro půl hodiny. Ne proto, že by byli vážněji nemocní, ale u prvního vyšetření je třeba se na zdravotní stav řádně doptat a zaznamenat ho. Řeč se také samozřejmě stočí i na to, co tito lidé v posledních týdnech při útěku před válkou prožili.

Do ordinace vstupují dva manželé kolem sedmdesáti let. V Česku jsou teprve měsíc, z Ukrajiny uprchli narychlo a nestihli si vzít ani léky, které potřebují. „Celý měsíc byli bez léků. Pána jsem musel odeslat na řadu vyšetření, jeho stav se mezitím zhoršil. Potřebuje gastroskopii, kardiologii a další vyšetření,“ říká lékař Mark Tiutiunnyk. On sám pochází z Ukrajiny, a tak může s pacienty mluvit jejich řečí. V Česku žije pět let.

„Zatím jsme se v naší ambulanci nesetkali s tím, že by ukrajinští pacienti měli nějaká zanedbaná onemocnění. Spíše mnozí z nich neužívají léky, které jim jejich lékař už dříve předepsal,“ popisuje.

Fakultní poliklinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze nabízí uprchlíkům z Ukrajiny ordinaci praktického lékaře. Ordinace, která je určena pro dospělé pacienty, může zaregistrovat až tisíc zájemců. Otevřeno má třikrát týdně. Foto: Iva Bezděková Deník N

To už starší manžele v ordinaci střídá mladá těhotná žena z Ukrajiny, která bude za dva měsíce rodit.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Migrace a uprchlíci

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější