Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Z visegrádské čtyřky se zvolna stává trojka. Polsko si vylepšilo reputaci, ale české předsednictví teď čeká složitá diplomatická mise

Grafika: Adobe Stock
Grafika: Adobe Stock

Komentář Jiřího Pehe: Brutální válka, kterou Rusko pod vedením Vladimira Putina rozpoutalo na Ukrajině, odhaluje, že problémy, jimž čelila Visegrádská skupina už před invazí, jsou hlubšího rázu. Postoje jednotlivých zemí k válce na Ukrajině ukázaly, že jejich ochota přijímat spolu s ostatními západními zeměmi proti Rusku tvrdé sankce, a Putinův režim tak oslabit i izolovat, ostře dělí Visegrád na Maďarsko a na ostatní tři země.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Dělicí čára ve V4 existovala už před vpádem Ruska na Ukrajinu, ale týkala se zejména skutečnosti, že PolskoMaďarsko čelily řízení ze strany Evropské komise pro porušování principů právního státu a hodnot EU. Maďarsko bylo na evropském pranýři i za svoje diskriminační postoje vůči sexuálním a dalším menšinám.

Kvůli své neochotě zjednat nápravu obě země mohly, a ještě stále mohou, přijít o peníze ze záchranného balíku, který Evropská unie přijala v reakci na ekonomické dopady epidemie covidu-19. A hrozí jim i další postihy.

Celá skupina V4, včetně České republiky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Ruská válka na Ukrajině

Visegrádská 4

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější