Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pět dní do voleb: „Spojme se!“ Favorit vládního Směru na slovenského prezidenta pro Denník N sepsal svou Zprávu o stavu republiky

Maroš Šefčovič oznamuje svou kandidaturu na prezidenta. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Maroš Šefčovič oznamuje svou kandidaturu na prezidenta. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Dva nejpopulárnější kandidáty na slovenského prezidenta, Zuzanu Čaputovou a Maroše Šefčoviče, požádal náš bratrský Denník N, aby si představili, jak by vypadala jejich prezidentská Zpráva o stavu republiky. Tady je text místopředsedy Evropské komise a člena vládní strany Směr-SD Maroše Šefčoviče.

Slovensko je dnes rozdělené. Nejen na levici a pravici nebo na podporovatele Ruska, či Ameriky. Je rozdělené na lidi, kteří spolu neumějí mluvit. Rozkol v naší společnosti začíná dělit rodiny, přátelství a vztahy v práci. Tento náš vnitřní spor nás jako zemi oslabuje a odvádí naši pozornost od zásadních výzev, před kterými stojíme.

Děje se to v ten nejméně vhodný čas. Také Slovensko je testováno z východu i ze západu. Spojené státy se začínají bát ekonomicky silné Evropy a nahlas se mluví o clech, která by ohrozila i pracovní místa na Slovensku.

Rusko a Čína se taktéž snaží jakkoliv oslabit Evropu a její jednotu.

K tomu všemu nás překvapila migrační krize, na niž Evropa nebyla připravená. A trvalo dlouho, než další státy pochopily, že Slovenskem prosazovaný model řešení je ten nejúčinnější.

Brexit a oslabení Evropy zevnitř je nejčerstvějším úderem pro evropský projekt, který přímo ohrožuje desetitisíce Slováků žijících ve Velké Británii, ale nepřímo také nás všechny.

Pokud se v takové atmosféře neumíme doma domluvit ani na tom, zda je dobré, že děti dostanou oběd ve škole zadarmo, nebo zda staří lidé a studenti mohou bezplatně cestovat vlakem, pak máme obrovský problém, který je nutné řešit.

Prvním společným krokem, který musíme udělat, je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovensko

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější