Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdo byl Jindřich Chalupecký? Propagátor umění, které nahradí víru v Boha

Jindřich Chalupecký v 80. letech minulého století. Foto: Hana Hamplová (Wikipedia)
Jindřich Chalupecký v 80. letech minulého století. Foto: Hana Hamplová (Wikipedia)

Nebývá zvykem, aby galerie hostila velkou výstavu věnovanou nikoliv výtvarníkovi, ale teoretikovi umění. Světy Jindřicha Chalupeckého v pražské Městské knihovně ještě do půlky června takovou výstavou jsou.

Jindřich Chalupecký byl tak výrazným hybatelem výtvarného dění v poválečném Československu, že do důležitého výstavního prostoru patří. Na jeho životě lze dobře ilustrovat i křivolaký osud levicového intelektuála zejména v poválečném Československu.

Jindřich Chalupecký (1910–1990) byl pro výtvarné umění podobně určující figurou, jako býval F. X. Šalda pro literáty. Byl však oproti Šaldovi v mnohem užším osobním spojení se samotnými tvůrci. Jak známo, byl iniciátorem vzniku výtvarné Skupiny 42, která v době druhé světové války hledala adekvátní výraz pro dobu, která nebyla stvořena pro umění odtržené od života.

Dnes je možná Chalupecký širší veřejnosti nejznámější díky Ceně Jindřicha Chalupeckého pro mladé výtvarníky. Je logické, že právě tato cena nese jeho jméno. Jednou z nejpozoruhodnějších vlastností tohoto kritika byla jeho

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější