Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Odvolaný slovenský arcibiskup Bezák: Němci mají Mutti Merkel, my bychom mohli mít Zuzanu

Kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová a její podporovatel, odvolaný arcibiskup Róbert Bezák. Foto: facebookový profil Zuzany Čaputové
Kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová a její podporovatel, odvolaný arcibiskup Róbert Bezák. Foto: facebookový profil Zuzany Čaputové

Arcibiskup Bezák podpořil Zuzanu Čaputovou už na začátku kampaně. S jejími výroky o adopci dětí homosexuálními páry nesouhlasí, ale podporu nestahuje. Slovensko by podle něj mělo mít ženu prezidentku.

Vyjádřil jste vloni podporu Zuzaně Čaputové. Jak jste se poznali?

Nejsou to léta letoucí, nevyrůstali jsme spolu. Jsem o dost starší. Setkali jsme se přes jednoho mého přítele, se kterým nyní spolupracuji, přes Dušana Jaura (ředitel gymnázia, na kterém Bezák působí, pozn. red. Denníku N). Říkal mi, že by chtěla kandidovat na prezidentku, a zaujalo mě to.

Proč?

Moje hlavní myšlenka byla: Co kdyby byla žena prezidentkou? Do boje o prezidentský post se zapojily pouze dvě ženy, z toho paní Tauchmannová má 0,0 procenta. Takže je tam relevantní jen jedna žena a 13 mužů. To je zoufalý nepoměr. A přitom žijeme v době rovnosti šancí a možností mužů a žen. Má základní myšlenka byla, že by mohla nastat chvíle, kdy by už politika na Slovensku nemusela být jen mužská věc. Neboť dosud to tak je. Všichni prezidenti byli jen muži.

A jak jste se poznali?

Setkal jsem se s ní, dlouho jsme si povídali. Neprobrali jsme samozřejmě všechny otázky a věci, které se dnes řeší. Sledoval jsem kauzu pezinské skládky (kauza, kterou Čaputová vešla ve známost, pozn. red. Deníku N), viděl jsem, že je právnička, které záleží na spravedlnosti. Vyprávěla mi o svém pracovním životě, jak se snaží pomáhat lidem, je ochotna bojovat za spravedlnost. A i já jsem chtěl, aby se společnost posunula tímto směrem. Ale v každém vztahu jde do značné míry o intuici. Oslovila mě – její příběh, její život i ona jako žena. Spojilo se to tak s mou základní myšlenkou, že by na Slovensku už mohl nastat čas na změnu.

Mohla by být žena prezidentkou? I liberální strana jako Svoboda a solidarita naznačila, že Čaputová bude mít velký problém vyhrát ve druhém kole, protože je žena.

Tak asi nejsou až tak liberální. Snadno se něco řekne, ale pak, když přijde na skutky, vidíte, že liberálové jsou v podstatě dost konzervativní. Snad už nastala doba, kdy by ženy a muži měli mít rovnost šancí. A nejen v důstojnosti, ale i v možnostech. Proto nechápu, proč by to měl být problém. Možná ho jen uměle živíme.

Je to nešťastná myšlenka, nejen na Slovensku, že ženy mají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější