Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vláda zvažuje konfiskaci zmrazeného ruského majetku. Obnášelo by to nový ústavní zákon

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun je nově též předseda protikorupčí rady vlády. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr pro legislativu Michal Šalomoun je nově též předseda protikorupčí rady vlády. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Kabinet Petra Fialy (ODS) si nechal zpracovat právní analýzu, která zkoumá možnosti částečného odprodeje nebo úplné konfiskace ruského majetku, který je teď zmrazený v rámci sankcí. Podle dokumentu, který má Deník N k dispozici, je Česko oprávněné „přistoupit k odvetným opatřením, jejichž cílem je donutit Ruskou federaci, aby od porušování (mezinárodního práva) ustoupila a nahradila škody tím způsobené“.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V rámci protiruských sankcí nyní Evropská unie nebo Spojené státy zadržují luxusní jachty nebo vily vybraných Rusů, kteří se ocitnou na sankčních seznamech a kteří zároveň čelí zmrazení svých západních bankovních účtů nebo zákazu cestování na Západ.

Podle dikce sankcí protiputinovská koalice takový majetek znovu rozmrazí, až dosáhne svého – tedy až Kreml zastaví svou výbojnou válku na Ukrajině. Mocenskému okruhu Vladimira Putina ale hrozí, že o své zahraniční peníze či nemovitosti přijde úplně.

Česká vláda Petra Fialy (ODS) nyní zkoumá možnost, jak Rusům na sankčních seznamech majetek konfiskovat. Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) se jí chystá předložit dokument nazvaný „Rozbor právních možností konfiskace majetku zmrazeného na základě mezinárodních nebo vnitrostátních sankcí“.

Materiál, který má Deník N k dispozici, analyzuje dva scénáře – částečný nebo úplný odprodej zadrženého ruského majetku nebo jeho konfiskaci státem.

Může stát prodat zmrazený majetek, který je ztrátový?

Dokument připomíná, že Česko nemá speciální zákon o uvalování vlastních národních sankcí. O jeho přijetí se teprve uvažuje. Existuje ale zákon o provádění mezinárodních sankcí, jako jsou právě ty, které vůči Rusku kvůli invazi na Ukrajinu zavedla Evropská unie. Česko se na nich z titulu členského státu podílí.

Zadržováním majetku Rusů, kteří s ním po dobu platnosti

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Sankce proti Rusku

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější