Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hnutí „pro život“ a „pro rodiny“ nejsou roztomilí křesťané, ale součást větší sítě, jíž tečou i ruské peníze, upozorňuje expert

Neil Datta se s kolegy zabývá sexuálními a reprodukčními právy. Propletení antipotratových a prorodinných hnutí začal zkoumat vlastně náhodou, když si všiml opakujících se vzorců. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Neil Datta se s kolegy zabývá sexuálními a reprodukčními právy. Propletení antipotratových a prorodinných hnutí začal zkoumat vlastně náhodou, když si všiml opakujících se vzorců. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

O hnutích proti potratům nebo pro „tradiční rodiny“ v Česku donedávna nebylo příliš slyšet. Pozornost ale upoutalo Hnutí pro život, které odsoudilo sbírku na nákup nouzové antikoncepce pro ženy znásilněné na Ukrajině ruskými vojáky a navrhlo dodat místo toho lidem ve válce pepřové spreje a „houkadla“. Neil Datta podobná uskupení zkoumá napříč celou Evropou a upozorňuje, že jsou navzájem propojená a do jejich činnosti proudí stovky milionů dolarů.

V rozhovoru vysvětluje:

  • Kdo za těmito hnutími stojí.
  • Co mají společného s Ruskem, USA a Vatikánem.
  • Proč to nejsou „roztomilí křesťané“, jakými se zdají být.
  • Jaký nový fenomén v evropské společnosti tato hnutí představují.
  • Proč bychom se o ně měli zajímat.

Hnutí pro život jasně ukázalo, že je nejen proti potratům, ale i proti nouzové antikoncepci i v případech, kdy je žena znásilněná. Najednou projevilo svůj radikální postoj, přitom se doposud prezentovalo kampaní „Nesoudíme, pomáháme“, s usmívající se mladou ženou na plakátech nebo v dopisech, upozorňující na krizovou linku pro nechtěně těhotné ženy. Je takové maskování běžné?

Ano, české Hnutí pro život je podobné hnutím proti potratům, které existují ve většině evropských zemí. Mají společné rysy. Jedním z nich je snaha kamuflovat svou náboženskou identitu a vypadat jako světské organizace podporující občanskou společnost.

Snaží se také schovat svůj velmi radikální postoj k potratům, což se projevuje v různých zemích rozličně. K potratům se ale všude staví v podstatě stejně – vždy razí jeden ze tří přístupů: zabránit jim individuálně, omezit práva na potrat a ve finále je zakázat.

Takže v Česku se jim snaží zabránit přes tyto falešné iniciativy odrazující ženy od přístupu k potratu. Když se jim to povede, iniciativa se pokusí omezit práva trochu víc a potom, jako se to stalo v Polsku, potraty zakázat.

To mají všechny tyto antipotratové organizace společné.

Je tedy maskování strategií, jak rozšířit svůj vliv do širší populace?

Ano, vědí, že

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

patak1@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Evropská unie

Náboženství

Rozhovory

Rusko

Ruský vliv v ČR

TOP

Česko, Kontext N, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější