Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

S diplomem do továrny. Uprchlíky při hledání práce brzdí neznalost češtiny

Uprchlíci z Ukrajiny nacházejí v Česku uplatnění zejména ve stavebnictví, výrobě či dopravě. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Uprchlíci z Ukrajiny nacházejí v Česku uplatnění zejména ve stavebnictví, výrobě či dopravě. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Každý pátý dospělý uprchlík z Ukrajiny našel v Česku zaměstnání. Většina z nich pracuje jako nekvalifikovaná pomocná síla, i když mají vysokoškolské vzdělání. Bariérou je nejen jazyk, ale také bydliště mimo velká města a problém s hlídáním dětí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Olha přišla do Česka s dvěma dcerami z Charkova. Na tamní univerzitě vystudovala psychologii, které se věnovala sedmnáct let. Získala titul docentky a ve svém oboru se stala uznávanou expertkou.

Kvůli válce ale musela Charkov a svého manžela opustit. Nový dočasný domov našla s dětmi v Karlových Varech. „Po příjezdu do Česka jsem dostala nabídku pracovat jako pokojská v hotelu Thermal. Vůbec jsem neváhala, svou situaci jsem dobře chápala. Bez znalosti češtiny jsem nečekala, že najdu lepší práci,“ popisuje pro Deník N Olha.

Na poslední chvíli ale práci v hotelu odřekla. Mezitím totiž

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Migrace a uprchlíci

Ruská válka na Ukrajině

TOP

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější