Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Z křesťanského rádia odešla kvůli řediteli třetina lidí. Stěžují si na bossing a ponižování

Zakladatel a ředitel Radia Proglas Martin Holík na snímku pořízeném 13. prosince 2019 v brněnském studiu. Foto: ČTK
Zakladatel a ředitel Radia Proglas Martin Holík na snímku pořízeném 13. prosince 2019 v brněnském studiu. Foto: ČTK

Desítky zaměstnanců a spolupracovníků odešly ze soukromé křesťanské rozhlasové stanice Radio Proglas. Jako důvod uvádějí nekolegiální chování ředitele a majitele rádia Martina Holíka. Zaznívají i slova o manipulaci a bossingu. Holík kritiku odmítá, podle něj jde mimo jiné o snahu převzít nad médiem kontrolu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Radio Proglas je soukromá stanice, která ale funguje na nekomerčním základě. Vznikla v devadesátých letech, jejím ředitelem byl od začátku Martin Holík, který je zároveň katolickým knězem v brněnské diecézi. Aby mohl podnikat, má speciální pověření, které mu tuto dvojitou roli umožňuje.

Přestože katolická církev vznik rádia podpořila, je na ní na rozdíl od mnoha jiných náboženských médií nezávislé. Díky svému postavení se v posledních letech mohlo věnovat i tématům, kterým se jiná obdobná média vyhýbají – sexuálnímu zneužívání v církvi, hospodaření diecézí a další. Jeho hlavní „misí“ je tvorba kvalitního obsahu zaměřeného na věřící v Česku.

Proglas v posledním čtvrtletí loňského roku každý týden poslouchalo zhruba 65 tisíc posluchačů. Redakce je placená téměř výhradně z příspěvků podporovatelů, kterých je nyní přibližně 35 tisíc. Podařilo se tak vybudovat firmu s ročním obratem blížícím se 40 milionům korun.

„Myšlenka vznikla v létě 1989 z přesvědčení, že až režim padne, křesťané mají právo provozovat svoje média,“ vzpomíná Holík s tím, že projekt „vydupal ze země“ s pomocí pár přátel.

„Budeš pomáhat kojit?“

Zaměstnanci či další lidé pohybující se okolo rádia často hovoří o pozitivním náboženském přístupu, o snaze „evangelizovat“ a „tvořit dobro.“ Jenže koncem loňského roku si mnoho z nich podle svých slov uvědomilo, že při tom všem přehlíželi problematické chování ředitele a majitele média.

Problémy, které podle všeho dlouho vřely pod povrchem, se naplno

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Média

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější