Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Deset knih, které už máte mít přečtené. Dožeňte to co nejdřív

Číst knihy má smysl! Foto: Marcel Gaelle, Unsplash
Číst knihy má smysl! Foto: Marcel Gaelle, Unsplash

Popularizace vědy a technologií knižní formou je těžká, ale cenná. Dobré knihy pořád dokážou otvírat oči a poskytovat vzrušení z objevování neznámého. Pomůžeme vám objevit ty, které nezastarávají.

Psát a vydávat knihy o vědě a technologiích je svým způsobem beznadějná činnost. Kniha jako forma obvykle nestačí tempu změn ve světě kolem nás. Vydat knihu lze rychle, dlouho však trvá její psaní a po vydání by měla být trvanlivým zbožím nepodléhajícím zkáze – což často není možné.

Nadčasové knihy přesto existují i v této oblasti. Jsou to takové, které se věnují spíš souvislostem než novinkám; spíš mechanismům než faktům. Pomáhají pochopit svět, jeho dlouhodobě platné principy. Pak nezáleží příliš na tom, že faktické údaje zastarávají. Když jednou pochopíte, co se děje za kulisami, snadno si do širšího obrázku nové informace doplníte.

Připravili jsme vám výběr deseti takových knih. Nejde o žhavé novinky a některé z nich budete muset hledat spíš v knihovnách a antikvariátech než na knihkupeckých pultech. Jsou to knihy, které nezastarávají (nebo jen pomalu). A jsou v souladu s tím, jak uvažujeme v Deníku N o vědě a technologiích my.

Nejde samozřejmě o žádný definitivní výčet, výběr by se dal udělat úplně jinak a pořád by popsané podmínky splňoval. Nicméně, přečtení těchto knih vás určitě obohatí. Stojí za to dát si je do letošního plánu seberozvoje. I když… možná jste už mnohé z nich četli.

Kde existuje český překlad, uvádíme ho přednostně.

Síla počítačů

Množství knih, jež se zabývají důsledky digitálních technologií pro ekonomiku a společnost, je obrovské a nové přibývají doslova denně. Mnohé z nich jsou kvalitní. Proč tedy doporučovat Druhý věk strojů, který v originále vyšel již před pěti lety?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější