Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Velké nic na Rudém náměstí a proč mají Piráti větší problém než TOP 09

Přehlídka ruské armády ke Dni vítězství 9. 5. 2022 na Rudém náměstí v Moskvě. Foto: Kreml, kremlin.ru
Přehlídka ruské armády ke Dni vítězství 9. 5. 2022 na Rudém náměstí v Moskvě. Foto: Kreml, kremlin.ru

Nový týden začal oslavami Dne vítězství v Rusku. Západ napjatě čekal na projev prezidenta Putina k válce na Ukrajině, nakonec ale přišlo jedno velké nic.

Hlavní události dne vybral a okomentoval Jan Tvrdoň.

Dva prezidenti, dva projevy a dvě vítězství

Ruský prezident tradičně promluvil u příležitosti Dne vítězství na Rudém náměstí. Letos bylo jeho vystoupení vzhledem k ruské agresi vůči Ukrajině sledované velmi bedlivě.

Očekávalo se totiž, že Putin bude v tomto projevu veřejně reflektovat válku (v jeho slovníku „speciální vojenskou operaci“) vůči sousednímu státu. Nebo že oznámí nějaký zásadní krok, jakým by mohla být mobilizace nebo formální vyhlášení války.

To se ovšem nestalo, projev nepřinesl překvapivé či zásadní momenty: Putin hájil údajnou nevyhnutelnost invaze, Rusko podle něj bylo ohroženo. Západ, jak tvrdí prezident, nechtěl jednat o bezpečnosti a spřádal nepřátelské plány proti jeho zemi. „Nebezpečí narůstalo každým dnem,“ tvrdil Putin. Pravda to sice není, ale tu jistě ani nezaujatý posluchač neočekával.

Kromě obhajoby útoku nezaznělo v zásadě nic nového. Ruský prezident ostatně jen stěží mohl ohlásit klíčový vojenský úspěch nebo chcete-li symbolické vítězství, když jeho ofenziva zůstává daleko za očekáváním.

Putinovo představení na Rudém náměstí v megalomanských kulisách vojenské přehlídky nemohlo být odlišnější od toho, jak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější