Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Putin na přehlídce hájil válku, na Ukrajině slavili jen okupanti. Na ty ostatní padají ruské rakety

Přehlídka ruské armády ke Dni vítězství 9. 5. 2022 na Rudém náměstí v Moskvě. Foto: Kreml, kremlin.ru
Přehlídka ruské armády ke Dni vítězství 9. 5. 2022 na Rudém náměstí v Moskvě. Foto: Kreml, kremlin.ru

Prezident Ruské federace Vladimir Putin dnes u příležitosti oslav konce druhé světové války promluvil v rámci přehlídky na Rudém náměstí. Jeho proslov však nepřinesl nic zásadního ani nového. Obhajoval invazi na Ukrajinu, kterou nazval „vynuceným, včasným a jediným správným rozhodnutím“. Dnešní oslavy se konají i v mnoha dalších ruských městech, ale i na Ukrajině, kde oslavují mimo jiné proruští separatisté.

„Dnes je to stejné. Bojujete za naše lidi na Donbase, za bezpečí naší rodné vlasti,“ tvrdil Vladimir Putin, když po poděkování vojenským silám za boje za druhé světové války, která skončila před 77 lety, navázal současnou situací na Ukrajině.

„Vítězný den je blízký srdcím každého z nás. V Rusku není rodiny, kterou nesežehla Velká vlastenecká válka. Jsme na generaci vítězů hrdí.“

Putin promluvil před více než 10 000 vojáky, kteří nastoupili na Rudé náměstí, po němž jako každý rok putinovské éry pochodovali v doprovodu vojenské techniky. Ruský diktátor opakoval svá zdůvodnění „speciální ruské operace“, ačkoliv samotný tento jinak putinovským režimem hojně používaný termín v dnešním projevu nepadl ani jednou.

Ruský vládce Vladimir Putin při projevu ke Dni vítězství 9. 5. 2022 na Rudém náměstí v Moskvě. Foto: Kreml, kremlin.ru
Srp a kladivo. Přehlídka ruské armády ke Dni vítězství 9. 5. 2022 na Rudém náměstí v Moskvě. Foto: Kreml, kremlin.ru

„Vina Západu“

Putin rovněž zdůraznil, že jeho země neměla „jinou možnost“, a vinu svalil na Západ, který ho prý donutil konat – protože podle něj NATO plánovalo zaútočit na Krym a Donbas. Prohlásil také, že se v Kyjevě volalo po jaderných zbraních, což vytvořilo „nepřijatelnou hrozbu přímo na naší hranici“. Spojené státy pak prý se svými „poskoky“ vytvářely hrozbu a „nebezpečí narůstalo každým dnem“.

„Vše nasvědčovalo tomu, že bude střet s neonacisty a banderovci, které podporují Spojené státy a jim podřízení partneři, nevyhnutelný,“ hlásal Putin na Rudém náměstí, kde i přes to, že v Moskvě skrze mraky vysvítalo slunce, byla z důvodu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Vladimir Putin

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější