Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Částečný součet: podivná hepatitida dětí s covidem téměř určitě nesouvisí

Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N
Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N

Co se do mých jiných článků v Deníku N nevejde, to najdete každý týden tady. Dnešní Částečný součet si všímá nové – zatím naštěstí velmi vzácné – dětské nemoci nejasného původu, připomene raketu zachycenou helikoptérou a upozorní, že rakovinné buňky jsou neuvěřitelně vynalézavé.

Nechci strašit nemocemi, a tak říkám hned na začátku: nová dětská žloutenka je zatím velice vzácná, nejde o žádnou epidemii. Je ale také bohužel nebezpečná, vyskytuje se už ve většině sousedních států a nejspíš dorazí i k nám, takže hlavu do písku strkat nemůžeme. Napřed ale obvyklé maličkosti.

Stručně o věcech, o nichž stačí stručně

  • Letecká společnost Hawaiian Airlines zavádí na svých transpacifických linkách internetové připojení pro cestující pomocí družicového systému Starlink.
  • Pesimisté mají někdy pravdu, někdy ne, skoro vždy ale působí chytřejším dojmem. (Dobrý postřeh.)
  • V meteoritech se již postupně podařilo objevit všechny čtyři dusíkaté báze (adenin, guanin, cytosin, thymin), jež jsou stavebními kameny nukleových kyselin DNA a RNA. Možnost vesmírného původu života na Zemi je stále ve hře.
  • Životní rady futurologa Kevina Kellyho ve formě stručných aforismů. Některé nejsou dobré, jiné ano. Mnohé jsou banální. Jejich nepochybnou výhodou je, že se dají přečíst mnohem rychleji než kterákoli kniha o sebezdokonalování.
  • Nová chronologie Anatolije Fomenka aneb celé dějiny jsou podvod a ruský matematik to odhalil. (Neuvěřitelně praštěné.)
  • Účinná látka Pepto-Bismolu, volně prodejného amerického léku na zažívací potíže všeho druhu, se jmenuje subsalicylát bizmutitý. Lék je v prodeji už přes sto let, struktura účinné látky byla odhalena až letos a byla to obtížná práce. (Byl by velký omyl domnívat se, že vědci znají mechanismy účinku a přesné vlastnosti všech léků.)
  • Čínský učitel matematiky nahrál svůj kurz diferenciálního počtu na PornHub. A má velký úspěch. A opravdu se tam neděje nic jiného než výuka matematiky.
  • Existuje čas, nebo je to jen iluze produkovaná naším vědomím? (Zkuste použít, až příště přijdete někam pozdě.)
  • Piloti dopravních letadel jsou stále častěji záměrně oslňováni lasery. Přinejmenším v USA.
  • Co se stane s mechanickou kalkulačkou, když ji přinutíte dělit nulou. (Nutno vidět video.)

Stručně o věcech, které by si zasloužily víc

Google nově nabízí možnost požádat o vyřazení vaší mailové adresy, telefonního čísla či podobného identifikačního údaje z výsledků vyhledávání. Vyřazení neproběhne automaticky, Google žádosti hodnotí a zjišťuje, zda je opodstatněná. Stejně jako v jiných podobných situacích platí, že stránka, která se vám nelíbí, zůstane

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Částečný součet

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější