Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Britský premiér bojuje po skandálech a prohraných volbách o přežití. Na jeho místo se ale velké fronty nestojí

Britský premiér Johnson v parlamentu reaguje na zprávu o večírcích v sídle vlády během covidových omezení a omlouvá se. Foto: britský parlament, parliament.uk
Britský premiér Johnson v parlamentu reaguje na zprávu o večírcích v sídle vlády během covidových omezení a omlouvá se. Foto: britský parlament, parliament.uk

Komentář Karla Pučelíka: Aféry zase jednou obrátily pozornost na kontroverzní jednání současného britského premiéra a do životopisu Borise Johnsona přidaly nechvalné prvenství. Jako první předseda vlády byl usvědčen z porušení vlastního zákona. Jeho osud mají po drtivě prohraných lokálních volbách v rukou poslanci Konzervativní strany.

Velkou Británií aktuálně hýbe několik témat. Pochopitelně to je válka na Ukrajině, kde se Britové angažují na diplomatické úrovni i jako dárci pomoci, krize spojená s rychlým růstem životních nákladů a „partygate“ kolem premiéra Borise Johnsona. Ačkoliv poslední jmenovaná záležitost působí až trochu bulvárním dojmem, má potenciál ovlivnit Johnsonovu kariéru, budoucnost jeho Konzervativní strany i britskou politiku obecně.

Co se vlastně stalo? Během posledních měsíců se v médiích začaly objevovat snímky či svědectví o porušování pravidel proti šíření pandemie covidu-19. Známá je fotografie z „wine and cheese party“ které zachytily Johnsona, jeho manželku Carrie a dva další premiérovy poradce včetně kontroverzního “architekta“ brexitové kampaně Dominica Cummingse.

Oslav a večírků bylo údajně ve slavném sídle ministerských předsedů v Downing Street 10 výrazně více, dokonce to vypadá, že se konaly pravidelně. Některých se zúčastnil Johnson osobně (třeba k příležitosti svých narozenin), jiné se odehrávaly jen za přítomnosti personálu.

Na veřejnost unikly i takové detaily, jako že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Británie

Názor

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější