Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stanjura: Čechům jde z rozpočtu pět miliard denně. Pomáhat musíme, nebezpečná rétorika opozice mě rozčiluje

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) sestavil novelu státního rozpočtu se schodkem 330 miliard korun. V letošním hospodaření státu se objeví podpora domácností, se kterou kabinet před válkou na Ukrajině nepočítal. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) sestavil novelu státního rozpočtu se schodkem 330 miliard korun. V letošním hospodaření státu se objeví podpora domácností, se kterou kabinet před válkou na Ukrajině nepočítal. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ministr financí Zbyněk Stanjura si pro rozhovor s Deníkem N vybral den, kdy si zkušení poslanci na jednání přinášeli spací pytle. Ve sněmovní kanceláři si potichu zapnul televizi, aby nepromeškal čas svého návrhu zákona. Odběhnout nakonec nemusel, jednání se podle očekávání protáhla dlouho do noci. Stanjura se i přes současné nastavení v dolní komoře chce snažit o to, aby se na klíčové otázce budoucnosti českých důchodů dohodl s opozicí.

Na co se v rozhovoru mimo jiné ptáme:

  • Bylo rozpomenutí ministra práce Jurečky u hranice pro zisk příspěvku na dítě ústupkem veřejné kritice?
  • Může ministr financí vyloučit jakékoliv zvýšení daní?
  • Kde se vezmou peníze na důchody dnešních třicátníků?

Velkou pozornost vyvolal váš ohlášený příspěvek pět tisíc na každé dítě pro domácnosti s příjmem do milionu. Jak tento návrh vznikl? Kdy jste o něm slyšel poprvé?

Asi tak deset dnů předtím, než jsme ho projednávali na vládě. Představa, že přijdeme na vládu, nic netušíme, něco si řekneme a odsouhlasíme, nefunguje. O dlouhodobých opatřeních, která uděláme, debatujeme. Nešlo tedy o žádné překvapení.

Na Štiříně (zámek, ve kterém probíhají výjezdní zasedání vlády, pozn. red.) jsme jednali i neformálně, bez materiálů, abychom měli čas se trochu zastavit a zvážit varianty, které budeme prosazovat. Vláda tam této debatě věnovala asi osm hodin. Nejen k tomuto příspěvku, ale obecně k problémům, které nyní řešíme.

Konkrétní parametry jsme pak udělali na vládě. Rozhodnutí pomoci rodinám s dětmi ale padlo dříve. Avizovali jsme, že po mimořádné valorizaci důchodů a zvednutí životního a existenčního minima jsou rodiny s dětmi dalšími, kteří potřebují pomoc.

Kdy padla prvně hranice příjmu do milionu korun, do kterého je možné podporu získat?

Podrobnosti z vlády vám říkat nebudu. Variant ale bylo několik. Můžete udělat plošné opatření, což jsme nechtěli. Pro mě je důležité, že to odpovídá průměrné mzdě. Pokud jsou v rodině dva rodiče, tak je to součet dvou průměrných mezd měsíčně.

Proč pro vás byla důležitá tato hranice?

Protože kdybychom dali hranici například na medián mezd, dosáhne na podporu méně rodin. Takto na podporu dosáhne většina rodin, které mají nezletilé děti. Naším programovým prohlášením se přece prolíná podpora rodiny. Deklarovali jsme předem, že vítězem daňového systému v Česku má být rodina.

Jak kolem tohoto návrhu probíhala debata s odborníky? Například s ekonomy Pertoldem nebo Münichem?

To nejsou mí odborníci. Já debatuji se svými lidmi na ministerstvu financí.

A ti vám k tomu říkali co?

To vám opravdu nepovím. A řekněme si otevřeně, že je to politické rozhodnutí. U nás nevládnou experti. Já se bojím vlády expertů, protože ti jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Veřejné finance

Vláda Petra Fialy

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější