Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nebyli jsme puštěni ke slovu.“ Ministr Síkela zkritizoval šéfku úřadu, která chce konec bezplatné televize

Předsedkyně rady Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předsedkyně rady Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Dva klíčové státní úřady se dostaly do otevřeného sporu. Ten vyhřezl na povrch po prvním společném jednání ministra průmyslu Jozefa Síkely (za STAN) a Hany Továrkové, která od roku 2020 vede Český telekomunikační úřad. Pře o příčinách nedostupného televizního vysílání v některých českých regionech má hlubší pozadí.

Hana Továrková převzala vedení Českého telekomunikačního úřadu na začátku roku 2020 poté, co z něj odešel Jaromír Novák. Továrkovou čekala řada zásadních úkolů – především měla do Česka v aukci dostat čtvrtého velkého mobilního operátora. To se ale nestalo a podle odborníků nejspíš ani nestane (loňskou aukci Deník N popsal v rozsáhlé analýze). Hlavními hráči na trhu i nadále zůstanou tři společnosti – O2, T-Mobile a Vodafone. Je tak možné, že Češi budou dál platit v evropských srovnáních nadprůměrné částky. Úřad spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu.

Ministr Jozef Síkela je ve funkci už téměř půl roku, s Továrkovou se poprvé sešel v pátek. Zřejmě se přitom nejednalo o zdvořilostní jednání vedené v příjemné atmosféře. „Nečekali jsme, že schůzka bude

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější