Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Petra Procházková reportuje z války na Ukrajině

Ilustrační snímek. Foto: Unsplash / Max Kukurudziak
Ilustrační snímek. Foto: Unsplash / Max Kukurudziak

Reportérka Petra Procházková a fotograf Gabriel Kuchta zůstávají na Ukrajině i během druhého měsíce války a přinášejí další svědectví z osvobozených území. Vybrali jsme několik textů, které popisují dopady ruské agrese na místní obyvatele a jejich snahy jim čelit.

Kdybych utekl, položili by se na lopatky i všichni ostatní, říká starosta, jehož unesla ruská armáda

Nesmíme Ivana Fedorova fotit tak, aby bylo zřejmé, kde přesně nám poskytl rozhovor. Je pouze přípustné prozradit, že jsme za ním jeli do Záporoží na východě Ukrajiny asi 170 kilometrů od Melitopolu. Města okupovaného ruskou armádou. Ivan Fedorov je jeho starostou, kterého okupanti unesli a poté vyměnili za ruské vojáky.

Reportáž z Ukrajiny: Rodiče hledají své děti v chladicích boxech i příkopech

Satelitní obce kolem Kyjeva ožívají – hlavně na hřbitovech. Stále jsou nacházena nová těla a nejvíce práce mají pohřební služby a patologové.

Jak se evakuuje Azovstal. Proč obránci závodu potřebovali lano a kde ještě čekají tisíce lidí na záchranu

Fronta na Mariupol se teď už tvoří oběma směry. Mnozí chtějí využít zastavení palby a dojet si pro rodiče, domácí mazlíčky nebo jen zkontrolovat byt. Tisíce lidí ale stále chtějí město co nejdříve opustit. Teď je však pozornost Ukrajiny i zahraničí soustředěna na Azovstal. A vše ostatní musí počkat.

V Černobylu se Rusové zakopali do radioaktivního písku, říká muž, který hlídá bezpečnost ukrajinských elektráren

Ukrajina chce Česku pomoci odpoutat se od jaderné závislosti na Rusku. V exkluzivním rozhovoru s Deníkem N to říká šéf Státní inspekce jaderné bezpečnosti Oleh Korikov. Vysvětluje také, jak a proč je mezinárodní systém jaderné bezpečnosti zcela nepřipraven na bombardování atomových elektráren.

Když bombardují, pusťte psy z výběhů, kočkám nechte únikovou cestu z bytu a granule. Ljuba zachraňuje opuštěné mazlíčky

V bytě je jen pár stupňů nad nulou. Ljuba se směje a hladí své kočky: „Mám je v noci místo peřiny!“ Psi, jejichž majitelé buď byli zabiti, nebo před válkou utekli, už na ni čekají na svých obvyklých místech po celé Boroďance – zůstávají nedaleko svých domů, dnes prázdných, a trpělivě vyhlížejí Ljubu s granulemi i své milované pány.

Ruská okupace ve 12 obrazech: S „rozumnými“ se dohodli, neposlušné zastřelili, lahve otvírali „šavlí“ a káleli na koberec

„Ne. Neotevřeli si naši parádní vitrínu. Rozbili skla. Vyndali koňak, šampaňské a vodku, co jsme tam měli na svátky. Nebouchali špunty, neotvírali si lahve jako normální opilci. Urazili něčím hrdla a pili. Pak se vykadili do obýváku. A tak tu žili,“ Halja popisuje spoušť, kterou našla po nevítaných ruských hostech, s úsměvem.

Jak se žilo v bunkrech pod ocelárnami Azovstal? Přeživší z Mariupolu vypovídají

Cesta z Rusy okupovaného Mariupolu do ukrajinského Záporoží trvala tři dny, i když je to pouhých 200 kilometrů. Lidé strádající týdny v bunkrech pod ocelárnami Azovstal museli projít ruskou „filtrací“. Když konvoj se 156 šťastlivci konečně dorazil na území kontrolované Kyjevem, byli jsme u toho.

Jak vypadá ruský „filtrační tábor“, proč přežil kocour, a ne můj táta a jak postavit správný kryt

Příběhy lidí, kteří v posledních hodinách utíkají z okupovaných měst a vesnic kolem Mariupolu: někdo ztratil naději a někdo otce.

Všechny texty o válce na Ukrajině najdete zde.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Reportáž

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější