Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zdravotnictví přijde o 14 miliard. Rozumná úspora, nebo hazard s pacienty?

Foto: Gabriel Kuchta Deník N
Foto: Gabriel Kuchta Deník N

Od července vezme vláda ze zdravotnictví 14 miliard korun. Pojišťovny prý mají na rezervních účtech dostatek peněz. Koncem roku se však jejich rezervy smrsknou na nebezpečně nízkou částku. Co to bude znamenat pro zdravotnictví letos? A co příští rok?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zdravotnictví má nyní rekordní množství peněz. V posledních letech se platby státu na péči o nemocné téměř zdvojnásobily. Zatímco před pěti lety dostalo zdravotnictví 260 miliard korun, letos to je zhruba 440 miliard.

O navýšení financí se postaraly hlavně uplynulé covidové vlny, kvůli kterým minulá vláda musela „dosypat“ do resortu desítky miliard ročně navíc.

Současný kabinet Petra Fialy se rozhodl šetřit a snížit dluh státního rozpočtu tím, že „sebere“ zdravotnictví celkem 14 miliard korun. Od července bude stát za děti, důchodce, nezaměstnané a další státní pojištěnce platit o 400 korun méně než loni.

Vláda už předem avizovala, že chybějících 14 miliard musí zdravotní pojišťovny dodat ze svých rezerv. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury jsou tyto rezervy dostatečně velké – ke konci dubna vzrostly na 57,5 miliardy korun.

„Ve zdravotnictví se točí zhruba 440 miliard. Čtrnáct miliard navíc tam opravdu nemusíme posílat. To dělá tři procenta z celkové částky. V plánech i úhradové vyhlášce je zakomponováno zvýšení mezd pro zdravotníky. Nepozná to nikdo, žádné negativní dopady nehrozí,“ řekl Stanjura Deníku N.

Pojišťovny by také mohly ušetřit velké náklady, které v uplynulých dvou letech vydávaly na covid. V loňském roce zaplatily za covidovou péči (testy, platby nemocnicím za covidová lůžka a další výdaje) dohromady 63 miliard korun. Pokud se covidová epidemie nevrátí ve své původní síle jako v minulých letech, pojišťovny si velkou část tohoto „polštáře“ mohou zachovat.

Vycucnuté rezervy

Na druhou stranu, desítky miliard korun ve zdravotnictví spolkne v druhém pololetí inflace a zdražování energií.

Pojišťovny už nyní upozorňují, že na konci letošního roku budou jejich rezervy téměř vyčerpané. Koncem roku se hlavní zásoba všech pojišťoven dohromady smrskne jen na zhruba

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější