Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak veganka a hollywoodská herečka utíkaly před predátory

Hrdinka dokuseriálu Veganka na útěku. Foto: Netflix
Hrdinka dokuseriálu Veganka na útěku. Foto: Netflix

Po nespočtu žen podvedených Podvodníkem z Tinderu máme v seriálech ze streamovacích platforem další dvě oklamané. A zase v tom má prsty láska. Jak se stane, že někomu zatemní oči tak jako hrdinkám dokusérií Veganka na útěku a Jako Fénix z popela?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nejrůznější podvodníci jsou zjevně pro Netflix a další streamovací platformy lákavým námětem, nejen pro dokumentární filmy. Po Neskutečné Anně, Fyre, Podvodníkovi z Tinderu a spolu s Důvěra se nevyplácí: Hon na krále kryptoměn tu máme další dva dokuseriály, které se tentokrát věnují (nejen sexuálnímu) zneužívání žen.

Ženské sebeuvědomění na vrcholu

Veganka na útěku (Netflix) a Jako Fénix z popela (HBO MAX) jsou i po více než měsíci od uvedení diváckými hity obou platforem. Stojí za vidění?

Hrdinky těchto filmů jsou čistým protipólem „neskutečné“ Anny Delveyové, která se o sebe uměla tak dobře postarat. Obě totiž několik let čelily nevybíravému mužskému útlaku a nedokázaly se z něj vlastními silami téměř vymanit. Byly tak naivní nebo predátorské triky jejich partnerů tak rafinované?

Ženská emancipace a sebeuvědomění jsou dnes na vrcholu. Do široké společenské debaty už pronikla i v Česku témata, jako je domácí násilí, sexuální zneužívání či prostě jen nerovné pracovní podmínky pro muže a ženy. Většina žen už dnes ví, co od života čekat a jak se bránit, když se dostanou do úzkých. Tak proč je stále tolik žen tak ztracených tváří v tvář predátorům?

Obě nové dokusérie mají původ v USA a hrdinkami obou jsou ženy atraktivní, slavné, úspěšné a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější