Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Válka se přiblížila. Jak, čím a proč útočili Rusové u slovenských hranic

Ukrajinské letectvo tvrdí, že Rusové vystřelili 18 střel a osm se podařilo protivzdušné obraně sestřelit. Foto: ČTK, AP
Ukrajinské letectvo tvrdí, že Rusové vystřelili 18 střel a osm se podařilo protivzdušné obraně sestřelit. Foto: ČTK, AP
  • U Charkova se Ukrajinci tlačí směrem k silnici, po které Rusové zásobují armádu u Izjumu.
  • Jaké zbraně Rusové použili tak blízko slovenských hranic?
  • Mapa dne – jaké je rozmístění ruské a ukrajinské armády na Donbase a co to vypovídá o ruských plánech.
  • Videa dne – ukrajinský dron a ukrajinské dělostřelectvo si pohrávaly s ruskými pěšáky; boje v Mariupolu a detailní pohled na bombardování Azovstalu; jak ze vzduchu vypadá ukrajinské opevnění a jeho bombardování; obrovský požár po zničení velké zásobovací kolony ruské armády.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z úterý 3. května. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Co nového u Charkova a Lymanu na mapách

Z Charkovské oblasti přicházejí nadějné zprávy o úspěšných ukrajinských protiútocích. Na konečné zhodnocení je třeba si ale počkat. Přiložená mapa zobrazuje směr ukrajinského útoku. Případný úspěch by měl dva efekty. Zaprvé, Charkov by se mohl ocitnout mimo dostřel ruského dělostřelectva. Zadruhé, Ukrajinci by mohli přerušit cestu z Vovčanska na Kupjansk, po které přichází z Ruska část zásob do Izjumské oblasti.

U Lymanu je situace podobná jako o den dřív. Rusové na něj útočí z východu. Pokud by se jim podařilo spojit tuto oblast s Popasnou, hrozilo by obklíčení Ukrajinců v celé oblasti Severodoněcka. Rusové však u Popasné stojí.

Jak se válka přiblížila bezprostředně ke Slovensku

Rusové poprvé útočili v Zakarpatské oblasti, která přímo sousedí s územím Slovenska. Terčem bylo město Volovec a elektrická rozvodna napájející železniční trať, která jím prochází. Je součástí 266 km dlouhé trati Lvov–Čop a ta zase navazuje na slovenskou a maďarskou železniční síť. Útok na Volovec je součástí ruského tažení proti

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější