Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vláda žádá odklad embarga kvůli „úzkým“ trubkám. Kudy se dá do Česka poslat více ropy?

Do konce roku by Moskva podle návrhu Evropské komise mohla přijít o velkou část unijního odbytu pro svou ropu. Foto: Pixabay
Do konce roku by Moskva podle návrhu Evropské komise mohla přijít o velkou část unijního odbytu pro svou ropu. Foto: Pixabay

Evropská komise v šestém balíčku protiruských sankcí navrhla embargo na ropu z Ruska. S jejím dovozem by mohla sedmadvacítka podle návrhu skončit do konce roku. Na ruské ropě je Evropa méně závislá než na tamním plynu. Rusko by s embargem přišlo o velkou část odbytu a jeho ropa by nejspíš na dalších trzích výrazně zlevnila. Kremlu to může ztížit financování války na Ukrajině. Zatím není jasné, v jaké podobě se nakonec embargo schválí. Východní státy EU žádají výjimky, aby měly více času ruské dodávky nahradit.

Ještě ve středu ráno to vypadalo jako hotová věc. O pár hodin později se už ale zdá, že přijetí přelomového unijního embarga na ruskou ropu čekají značné komplikace. Evropské komisi se po několika týdnech zákulisního vyjednávání podařilo o uvalení embarga přesvědčit váhající Německo. Maďarsko dopředu avizovalo veto návrhu. Pak ho měla podle zpráv médií uchlácholit výjimka, s níž by konec dovozů ruské ropy nastal až závěrem příštího roku. Tedy ne s koncem toho letošního, jak Komise celému bloku navrhla. Stejnou výjimku údajně získalo také Slovensko.

Oba členské státy ale během dne ohlásily, že jim takový příslib nestačí. „Nevidíme žádné plány ani záruky toho, jak by mohl být přechod (od ruské ropy, pozn. red.) na základě současných návrhů zvládnut a jak by byla zaručena energetická bezpečnost Maďarska,“ řekl mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács agenturám Reuters a AFP. Na otázku, zda to znamená, že Maďarsko návrh Komise jednoznačně odmítá, tiskový odbor maďarské vlády bezprostředně neodpověděl. Ke schválení embarga je nutná jednomyslnost unijních zemí.

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík pro svůj stát nyní nově místo ročního požaduje dvou- až tříleté přechodné období na úpravu ropovodů vedoucích k zásobníkům se strategickými zásobami surovin na východě země.

K dvěma zmíněným státům se navíc nečekaně přidaly dva

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Sankce proti Rusku

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější