Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nákupy ve slevách, místo exotiky mrkev. Školní jídelny se potýkají s dražším jídlem, ceny zvýší v září

Některé děti si stěžují na menší porce ve školních jídelnách. Ilustrace: Petr Polák
Některé děti si stěžují na menší porce ve školních jídelnách. Ilustrace: Petr Polák

Ačkoliv některé potraviny zdražily meziročně o desítky procent, ceny obědů se v letošním školním roce většinou nezměnily. Oslovené školy ale připouštějí, že od září jídlo podraží. Ministerstvo školství nevylučuje, že zvýší limity cen jídel.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jarmila Hřivnová přemýšlí nad školními nákupy mnohem více než dřív. Jako vedoucí jídelny ZŠ Příkazy u Olomouce musí zajistit stejně kvalitní obědy z potravin, které jsou stále dražší. Od začátku školního roku se na této škole ceny obědů nezvedly, ačkoliv potraviny i energie výrazně podražily.

„Snažíme se nakupovat ve slevách. Nakoupili jsme ještě před zdražením do zásoby některé trvanlivé potraviny, jako je mouka, olej, a ještě čerpáme z těchto zásob. Po dohodě s rodiči jsme osekali některé nadstandardy, jako jsou moučníky k obědu,“ popisuje vedoucí jídelny.

Dražší exotické ovoce nahradila levnější zelenina od českých dodavatelů. „Dáváme místo toho

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Inflace

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější