Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Byla jsem velká ryba.“ Zamotaný příběh ženy, jejíž kauza před 50 lety zajistila Američankám právo na potrat

Norma McCorveyová alias Jane Roe se svou právničkou Glorií Allredovou před budovou Nejvyššího soudu USA v roce 1989. Foto: Lorie Shaullová, Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0
Norma McCorveyová alias Jane Roe se svou právničkou Glorií Allredovou před budovou Nejvyššího soudu USA v roce 1989. Foto: Lorie Shaullová, Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0

Potratové „války“ v USA vrcholily před padesáti lety kauzou lesby, která v průběhu soudního procesu o ústavním právu na potrat porodila, Američankám ale právo na interrupci paradoxně stvrdila. Teď ovšem hrozí, že o něj opět přijdou. Popisujeme, o co ve slavném procesu Roe versus Wade šlo, kdo byla Jane Roe a jak se později z ikony práva na potrat stala zastánkyní protipotratového hnutí, aby to nakonec ještě bylo jinak.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Kauzu Roe versus Wade znají – jako jednu z mála – téměř všichni Američané.

V roce 1973 Nejvyšší soud USA na jejím základě rozhodl, že zákony zakazující potraty jsou protiústavní. Teď se ovšem může všechno změnit.

Na veřejnost totiž (poprvé v historii) unikl návrh současného stanoviska Nejvyššího soudu k očekávanému verdiktu. A to k případu, který otevírá i samotnou kauzu Roe vs. Wade. A stanovisko se jasně vyslovuje pro zrušení rozsudku, který ženám po celé zemi zaručuje ústavní právo na ukončení těhotenství (více popisujeme zde).

Výsledek hlasování soudců se očekává na přelomu června a července, vše ale nasvědčuje tomu, že americké ženy o ústavní právo na interrupci přijdou.

Verdikt Roe vs. Wade „byl od začátku hrubě chybný“, napsal autor stanoviska soudce Samuel Alito.

Kdo byla Jane Roe?

Jane Roe je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Lidská práva

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější