Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Americký generál o ruské armádě – nemají ani ponětí, jak to udělat

Rusy zničené mariupolské divadlo. Foto: Alexandr Jermočenko, Reuters
Rusy zničené mariupolské divadlo. Foto: Alexandr Jermočenko, Reuters
  • Co vypovídá Gerasimovova cesta na frontu o něm a celé armádě
  • Jaká je situace v Lymanu a Charkově
  • Ruským zbrojovkám chybí součástky ze Západu, nemají jak vyrábět zbraně
  • Mapa dne – kde všude v Rusku hoří a jsou výbuchy
  • Videa dne – důkaz, proč je dělostřelectvo pánem bojiště; neúspěšný boj ukrajinského tanku; útok ruského bombardéru v extrémně malé výšce

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z pondělí 2. května. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Ukrajinské úspěchy u Charkova, problémy u Lymanu

Ukrajinské armádě se daří osvobodit oblast kolem Charkova a odsunovat ruskou armádu k ruským hranicím. Podle dostupných zpráv již Rusové opustili město Starý Saltiv.

Špatná situace zůstává u Lymanu ve směru na strategicky důležitý Slavjansk. Pokud zprávy nelžou, Rusové včera pronikli do města z východu a v ulicích se bojuje. Ukrajinci vyhodili do povětří poslední funkční most přes řeku Severskij Doněc. Zdá se, že jim zbývá jediná možnost, jak uniknout do bezpečí – cesta po hrázi.

Lyman na poněkud amatérsky vypadající, ale podrobné mapě:

Vrchní velitel přímo na frontě nesvědčí o odvaze, ale o chybném systému. Potvrdilo se, že Valerij Gerasimov, náčelník generálního štábu ruské armády, byl téměř jistě přímo na frontě u Izjumu (klíčové bojiště, na němž se Rusové snaží prorazit ke Slavjansku; s tím souvisí i boje u Lymanu). Myslí si to například americké ministerstvo obrany, které o jeho inspekci informovalo v pondělí večer našeho času. Stejného názoru je i slovenské ministerstvo obrany, podle kterého Gerasimov opustil místo bombardování ještě předtím, než k němu došlo. To je v rozporu se závěry včerejšího Vývoje bojů. Omlouvám se za špatný odhad.

Ve skutečnosti je účast nejvýše postaveného generála tak blízko ostrých bojů mimořádnou událostí, která nedává příliš smysl. U Gerasimova existují dvě možná vysvětlení, která se vzájemně doplňují. Jedno vypovídá o něm jako o osobě, druhé o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější