Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zlý miliardář chce měnit Twitter! Neměl by ho rovnou zrušit?

Elon Musk má vizí na rozdávání. Pro vesmír i virtuální svět. Foto: ČTK/AP
Elon Musk má vizí na rozdávání. Pro vesmír i virtuální svět. Foto: ČTK/AP

Komentář Ondřeje Štindla: Nejbohatší člověk na světě Elon Musk koupil Twitter, nemálo komentátorů se obává závažných důsledků nejenom pro tuto sociální síť samotnou, ale pro demokracii vůbec. Na to, aby ohrožoval společnost či demokracii, ale Twitter nemusel kupovat Musk. Bohatě to zvládne i ve stavu „předmuskovském“.

Můj názor na Elona Muska není nijak silný. Auto – elektrické ani jiné – neřídím, do vesmíru se nechystám, některé Muskovy názory mi přijdou v něčem sympatické, jeho vazby na Čínu se s nimi ovšem zdají být ve značném rozporu. Chápu, že z těch jeho pro někoho libozvučných slov, která po koupi Twitteru publikoval, se mohou rychle stát plané sliby, že možná není úplně ideální, když se globálně významný komunikační prostředek stane majetkem jediného člověka, navíc pověstně vztahovačného.

Sám Twitter užívám jen platonicky – nic na něj nepíšu, ale dívám se do něj dost. Musím však uznat, že poté, co ho Musk koupil, se z téhle sociální sítě stalo o trochu zábavnější místo.

Někteří znepokojení uživatelé se totiž, v duchu nejlepších tradic Twitteru, začali předhánět v přepjatosti svých reakcí na Muskův obchod, dokázali je vyšponovat do výšin vskutku absurdních. Někdo si připadal jak v klubu ve výmarském Německu poslední noc před nástupem Hitlera, jiný očekával, že Musk

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Sociální sítě

TOP

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější