Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Příznivci práva žen na potrat dostali studenou sprchu: návrat zákazu interrupcí je v USA zase o něco blíž

Devítka členů a členek Nejvyššího soudu USA na snímku z roku 2021. Clarence Thomas sedí ve spodní řadě druhý zleva. Foto: Fred Schilling, SCOTUS
Devítka členů a členek Nejvyššího soudu USA na snímku z roku 2021. Clarence Thomas sedí ve spodní řadě druhý zleva. Foto: Fred Schilling, SCOTUS

Na veřejnost unikl návrh stanoviska Nejvyššího soudu k očekávanému verdiktu k případu zaručujícímu Američankám právo na interrupci. Před budovu soudu ve Washingtonu ještě večer dorazili odpůrci i příznivci změny. K zachování práva žen na potrat vyzývá i prezident Joe Biden. Soud samotný zatím nerozhodl.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

To se ještě v historii amerického Nejvyššího soudu nestalo. Stanovisko k chystanému rozhodnutí uniklo na veřejnost ještě před jeho finálním odhlasováním všemi devíti členy soudu.

Díky tomu se Američané dozvěděli už nyní, co by s nejvyšší pravděpodobností vyšlo najevo až v červnu:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Lidská práva

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější