Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Halík: Nevím, jestli bych zprávu o Putinově smrti přijal s radostí, ale s úlevou ano

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Dnešní Putinův plán je totožný s Heydrichovým: část Ukrajinců „převychovat“, část vyhubit. Ruský prezident není menším válečným zločincem než Heydrich. Když je válečný stav, přiměřený způsob obrany vůči agresorovi je puška, říká v rozhovoru pro Deník N psycholog, sociolog a katolický kněz Tomáš Halík.

Na co se v rozhovoru mimo jiné ptáme:

  • Zda jsou ruští vojáci obětí války na Ukrajině, jak píše kardinál Dominik Duka.
  • Jestli by Ježíš Kristus schvaloval postinor.
  • Jak velký hřích je přát si smrt ruského prezidenta.
  • Jak to dopadlo, když Tomáš Halík řídil obrněný transportér.
  • Nakolik se kvůli válce na Ukrajině změnil svět.

Nakolik vnímáte frustrace, strach, zmatenost a změny nálad, které válka na Ukrajině postupně přináší? Jak to na vás doléhá?

Doléhá to na mne velmi těžce. Pod vším, co dělám, ať píšu, nebo přednáším, mi v podvědomí běží pásmo obrazů a zpráv z Ukrajiny. Stále se nedokážu ubránit tomu mnohokrát denně sledovat zprávy, i když mne to hrozně emocionálně vyčerpává.

Zároveň si uvědomuji, že mým posláním kněze je v této situaci lidi povzbuzovat, potěšit. Každou sobotu dávám na YouTube kázání, které poslouchá několik desítek tisíc lidí. Ti očekávají, že jim přinesu nějakou naději. Přitom já sám o ni musím těžce zápasit. Přestavuje se tu geopolitická mapa, mění se morální klima mezinárodních vztahů, začíná nová kapitola dějin. Pro teologa to také znamená intelektuální a spirituální úkol výzvám této doby porozumět, reflektovat ji. Proto o tom přemýšlím, přednáším, píšu, kladu otázky.

Zkusím to vzít také osobně. Když mluvíte o povinnosti potěšit, jak potěšíte mě, frustrovanou z toho, co vidím na záběrech a fotografiích z Ukrajiny, ve zprávách o mučení, zabíjení a znásilňování, když se na mě z té samé obrazovky hrne zpochybňování války i pomoci? Teď jsem zaznamenala úvahy Václava Klause, že může jít o zinscenované záběry. Pak není divu, že lidé mluví o tom samém. A irituje je pomoc Ukrajině, mluví o nenažranosti Ukrajinců… Jak to přijmout?

Musíme se naučit nést kříže této těžké doby a žít s paradoxy a otevřenými otázkami. V tom člověku pomáhá víra. Ale je třeba víru očistit od patologické a dětinské podoby náboženství, ty nám nepomohou. Ta patologická podoba interpretuje pandemii a válku na Ukrajině jako

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější