Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Recenze Ondřeje Štindla: Zločin, trest a zázrak v ošuntělém postkomunistickém světě

Ioana Bugarin v roli novicky Cristiny v rumunském filmu Zázrak. Foto: CinemArt
Ioana Bugarin v roli novicky Cristiny v rumunském filmu Zázrak. Foto: CinemArt

V rumunském filmu Zázrak zasahuje do tíživé postkomunistické reality vyšší moc. Anebo ne. Recenzent Deníku N byl ale v každém případě snímkem režiséra Bogdana George Apetriho v dobrém smyslu otřesen.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Rumunský film Zázrak je o… zázraku. Neukazuje ho ale jako triumf, kouzlo, jež všechno napraví, zasáhne zástupy a promění jejich srdce. Ve snímku režiséra Bogdana George Apetriho je zázrak spíš jen tichá a posmutnělá coda jednoho hrozného příběhu, gesto na rozloučenou světu.

Ten ale zůstane netečný, uzavřený do navyklé a jistým způsobem pohodlné bezvýchodnosti. Div ho nenapraví, nikoho k ničemu nepohne. Možná se ani nestal.

Zázrak je také film o zločinu a odplatě, jejích mezích. Vyprávěný je formou velmi dnešní, tématem se ale soudobé festivalové konvenci v něčem vymyká. Mnoho diváků pravděpodobně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější