Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kadyrov si řeší mindráky z mládí. Rád ukazuje obrázky, bojovat na Ukrajinu nikdy nepojede, říká kritik čečenského režimu

Čečenský vůdce Kadyrov patří mezi politiky, kteří mají velmi blízko k prezidentu Putinovi. Foto: Kremlin.ru
Čečenský vůdce Kadyrov patří mezi politiky, kteří mají velmi blízko k prezidentu Putinovi. Foto: Kremlin.ru

Tumso Abdurachmanov je čečenský vloger a bojovník za lidská práva. Po konfliktu s příbuzným Ramzana Kadyrova republiku opustil a odjel nejprve do Gruzie, pak do Polska a nakonec do Švédska, kde dostal politický azyl a také tam těsně unikl pokusu o atentát. V rozhovoru s Deníkem N popisuje příčiny konfliktu s čečenským vůdcem nebo to, jak jsou obyvatelé Čečenska nuceni bojovat na Ukrajině. A také vysvětluje, čím se „kadyrovci“ liší od Čečenců a jak moc jsou Kadyrovovy bojové prapory nebezpečné.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • Jak se Tumso Abdurachmanov dostal do konfliktu s vedením Čečenska.
  • Kdo jsou to vlastně kadyrovci?
  • Mohl by Ramzan Kadyrov odjet na Ukrajinu?

Čím začal váš konflikt s Ramzanem Kadyrovem a jeho režimem?

Čtvrtého listopadu 2015 jsem jel do práce, byl to svátek, nepracovní den. Přejížděl jsem hlavní třídu, která dnes nese jméno Vladimira Putina, a projel jsem před kolonou patřící šéfovi administrace vlády a „hlavy“ Čečenské republiky, což byl shodou náhod příbuzný Ramzana Kadyrova. Jmenuje se Islam Kadyrov. Teď už v té funkci není, ale tehdy to byl vysoce postavený činitel. A přímo před ním jsem přejel přes ulici.

To by ještě nebyl žádný vážný incident, nijak jsem je nevybrzdil, došlo ale k vizuálnímu kontaktu. A v té době v Čečensku znamenalo nosit plnovous totéž, jako byste dnes v Rusku vyšla ven s ukrajinskou vlajkou. Až později si všichni vypěstovali plnovousy, ale tehdy kvůli tomu prováděli zátahy, mladé muže odváželi a vousy jim násilím holili.

Prostě proběhl vizuální kontakt a kolona, která jela za svými zásadními státními záležitostmi, zanechala všech svých plánů a zabočila za mnou. Na dalším semaforu mě samozřejmě zastavili. Ozbrojená ochranka mi odebrala tašku a telefon a přivedla mě k vozu Islama Kadyrova. On ani nevystoupil z auta

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější