Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Bůh trpěl a přikázal nám totéž.“ Jak se ruský patriarcha spojil s ďáblem

Ruský prezident Vladimir Putin a patriarcha Kirill mají oba šanci stanout nikoliv před Božím, ale světským soudem. Jsou zodpovědní za válku na Ukrajině. Foto: ČTK
Ruský prezident Vladimir Putin a patriarcha Kirill mají oba šanci stanout nikoliv před Božím, ale světským soudem. Jsou zodpovědní za válku na Ukrajině. Foto: ČTK

Ruská pravoslavná církev se po útoku na Ukrajinu neochvějně postavila na stranu Kremlu, protestních hlasů mezi kněžími zaznívá málo. Čím to je? V komentáři pro Deník N to vysvětluje Ekaterina Kanakova ze zakázané ruské stanice Echo Moskvy.

Patriarcha Kirill mluví klidným, hypnotizujícím, ukolébávajícím hlasem, jako by vysílal poselství „jsem s tebou“. „Jsem s tebou, prezidente, jsem s tebou, armádo, a jsem s tebou, policie!“ Není s Bohem, je s ďáblem. Z toho lze vyvodit, že hlava Ruské pravoslavné církve v Boha nevěří. Jinak by církev musela udělat vše pro to, aby zastavila vraždění v sousední zemi. Tak jak to dělá například papež František, který káže mír a lásku. Místo toho Vladimir Gunďajev (patriarchovo civilní jméno) žehná ruským vojákům k jatkám.

Čtrnáctého března představený Ruské pravoslavné církve předal Augustovskou ikonu Matky Boží veliteli Národní gardy Viktoru Zolotovovi, aby její obraz inspiroval „mladé bojovníky Rosgvardije, kteří skládají přísahu a vydávají se na cestu obrany vlasti“. Stejní „bojovníci“ zabíjejí civilisty, ničí ukrajinská města a na demonstracích bijí své spoluobčany obušky. V Rusku je nebezpečnější narazit na rosgvardijce než na zločince.

Patriarcha Kirill je horší než ďábel. Proč? Protože nejenže podporuje válku na Ukrajině, ale při zpovědi

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější