Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Preferoval jsem jinou formu podpory, příspěvek pro rodiny ale není rozhazování miliard, říká Jurečka

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Foto: Adam Hecl, Deník N
Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Foto: Adam Hecl, Deník N

Středeční diskuse vlády o vyplacení jednorázového příspěvku pět tisíc korun byla podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) složitá. „Preferoval jsem spíše variantu slev na děti, ale po zvážení všech argumentů jsme nakonec přistoupili k tomuto kroku. Zadání bylo podpořit i střední třídu,“ vysvětluje v rozhovoru s Deníkem N.

Na co se v rozhovoru ptáme:

  • Jak bude vyplácení příspěvku v praxi vypadat?
  • Kdo s návrhem přišel a jak vznikal?
  • Bude následovat další pomoc a o jaké konkrétní kroky půjde?

Vláda odsouhlasila mimořádný příspěvek rodinám, ale diskutovalo se o mnohem širší pomoci. Ve hře bylo dvanáct různých bodů. Kdo za tímto návrhem stojí? Přišel jste s tím na vládu vy?

Návrh vyplývá z diskuse, kterou vedla vláda minulý týden na jednání ve Štiříně. Tam jsme si řekli oblasti, ve kterých bychom chtěli vidět podporu. V následujících dnech o tom jednaly expertní týmy. Tento návrh původně obsahoval dvanáct opatření, z nichž jsme se rozhodli realizovat čtyři.

Další budou případně následovat, pokud bude potřeba. Takto se to vydiskutovalo tuto středu. Návrh je dílem poradců pana premiéra, mého týmu plus diskuse, kdy se vyjadřovali ostatní členové vlády.

Říkáte, že návrh je dílem také vašeho týmu, ale jeden z vašich poradců Filip Pertold včera Deníku N řekl, že to s nimi nikdo neprobíral. Kdo tedy těch dvanáct bodů připravoval?

Byly to možnosti probírané minulý týden ve Štiříně a následně to ještě projednávali poradci pana premiéra s mým týmem. Z toho vznikl návrh těchto dvanácti bodů.

Středeční projednávání návrhu bylo podle poradce premiéra Fialy Daniela Münicha dlouhé a „diskutovalo se o spoustě způsobů pomoci“. Proč jste se nakonec rozhodli pro příspěvek pro rodiny a proč právě teď?

Samozřejmě že diskuse byla složitá – právě proto, že se zvažovalo více variant. I mediálně jsme diskutovali, jestli nejít cestou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější