Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Je to plošné opatření. Vláda chce říct, že není asociální, míní politolog o příspěvku pět tisíc na dítě

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Vláda Petra Fialy (ODS) se shodla na vyplacení jednorázového příspěvku pět tisíc korun na každé dítě pro domácnosti s příjmem do jednoho milionu korun. Politolog Jakub Lysek z Univerzity Palackého říká, že je to relativně jednoduché a efektivní opatření, kterým dá vláda najevo, že není asociální. Rezonovat to naopak nemusí u voličů ANO. „Budou to brát tak, že se ODS populisticky podbízí lidem. Uvidí v tom jistou dávku účelovosti a pokrytectví,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

Proč se nyní vláda rozhodla pro tento jednorázový krok, ačkoliv koaliční strany dříve v roli opozice podobnou pomoc kritizovaly?

V předvolebním boji padají ideologické argumenty, když se ale strana dostane do vlády, musí řešit i praktické kroky. Toto se mi zdá jako vyloženě praktický krok, byť konkrétně ODS plošná opatření před volbami kritizovala. Teď si ale vláda udělala analýzu a zjistila, že takovéto opatření bude zřejmě nejefektivnější a nejjednodušší.

Kdyby měli jít cestou cílené podpory, znamenalo by to nastavení sofistikovaného systému přerozdělování. Takto se to od nějaké hranice vyplatí všem s minimálními administrativními náklady.

Opatření cílí na velké množství lidí, kritici tvrdí, že někteří z nich pomoc nepotřebují. Nemůže jít o populistické řešení?

Ano, je to plošné, ne cílené. Je to populistické řešení. Populistické

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější