Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Je to docela luxus. Vláda nechtěla vynechat své voliče, hodnotí experti mimořádný příspěvek rodinám

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Vláda Petra Fialy včera večer ohlásila jednorázový příspěvek 5000 korun, který se má týkat každého dítěte v rodinách s čistým ročním příjmem do milionu korun. Podle odborníků je ale pomoc, jejíž náklady se odhadují na 10,5 miliard korun, nastavená příliš široce. Podle ekonomky Heleny Horské by ale inflaci podpořit neměla.

Konkrétní a cílená jsou podle premiéra Petra Fialy (ODS) opatření, která přijala jeho vláda na pomoc rodinám s vysokou inflací a cenami energií. Jenže názory odborníků na to, zda předseda vlády použil tyto dva přívlastky správně, se rozcházejí.

Jednorázový příspěvek 5000 korun pro každé dítě v rodině, která má čisté roční příjmy pod milionem korun, se totiž má týkat více než dvou milionů dětí. Mnoho rodin, které se s čistým měsíčním příjmem 83 tisíc korun do dávky „vejdou“, podle odborníků navíc akutní finanční pomoc v tuto chvíli nepotřebuje.

„Jestli má vláda obrovské daňové příjmy, tak jo. Ale ve chvíli, kdy bychom měli pomáhat lidem, kteří jsou ohroženi, bych řekl, že je docela luxus dát deset miliard lidem, kteří to z velké části nepotřebují,“ myslí si sociolog Dan Prokop.

Podobný názor s ním sdílí i Lucie Trlifajová ze Sociologického ústavu Akademie věd. „Je skvělé, že se vláda konečně rozhodla reagovat na aktuální vývoj, je to velmi potřebné. Překvapuje mě ale, že i přesto, že z řady expertních odhadů je akutně ohroženo 20–30 %, obyvatel, je dávka tak široce zaměřená,“ říká Trlifajová a upozorňuje na to, že průměrné čisté příjmy domácností v Česku se pohybují kolem 200 tisíc korun na osobu.

Jednotný názor na nastavení dávky nemají ani lidé, kteří s vládou spolupracují. „Nikdo to s námi

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Inflace

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější