Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč letos místo ve školce nedostanete a proč za to nemohou Ukrajinci?

„A támhle jsou děti, se kterými si hrát nepůjdeš, protože jsme nevybudovali dost míst ve školkách.“ Ilustrační foto: Adobe Photostock
„A támhle jsou děti, se kterými si hrát nepůjdeš, protože jsme nevybudovali dost míst ve školkách.“ Ilustrační foto: Adobe Photostock

Komentář Evy Mošpanové: Začíná období zápisů do školek. Už teď je jisté, že pro tisíce rodičů skončí zklamáním a problémy, protože se pro jejich potomky místo ve státní školce nenajde. Mnozí asi budou jako příčinu potíží vnímat příchod ukrajinských dětí. Faktem ale zůstává, že tyto problémy jsme měli dávno předtím, protože jsme ze školek nikdy neudělali prioritu, jakou by měly být.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Slyšeli jste už o Petru Nečasovi a barcelonských cílech? Že ne? K oběma se váže poněkud smutná historka. V únoru 2009 se tehdejší ministr práce a sociálních věcí Nečas postavil před své protějšky z ostatních evropských zemí a na společném setkání přednesl poměrně nečekaný projev. Tématem diskuse byly tzv. barcelonské cíle, tedy cíle pro to, kolik školek a jeslí pro malé děti mají členské země zabezpečit (stručně: mnohem více, než Česko zabezpečovalo).

Českému ministrovi se to ale tvrdě nezamlouvalo, a evropským ministrům se proto jal vysvětlovat, že v Česku je úplně jiná kultura a lidé zařízení pro péči o malé děti nechtějí. „Chybí po nich totiž poptávka. To je i případ České republiky. Postrádá logiku stavět pečovatelská zařízení tam, kde rodiny upřednostňují jiný model péče o děti,“ zněla přesně jeho slova.

Už tohle by bylo k diskusi, smutná začne být tahle historka ale až v dalším momentu. Tentýž měsíc shodou okolností

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Rodina a vztahy

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější